Premierul cere Parlamentului să permită procurarea vaccinurilor cu derogare de la lege

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite guvernului în exercițiu procurarea vaccinurilor contra noului coronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor. Demersul a fost făcut în cadrul audierilor la Biroul permanent al Parlamentului, transmite IPN.

Reprezentanții cabinetului de miniștri au prezentat statistici alarmante privind numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 și capacitățile la limită ale sistemului de sănătate publică, fapt care impune urgentarea achiziționării vaccinurilor pentru imunizarea în masă.

Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că, în Fondul de rezervă al Guvernului, în așa-numitul „fond de imunizare” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a fost identificată suma de 137 de milioane de lei, suficientă pentru procurarea unui milion de doze de vaccin. Aureliu Ciocoi a reiterat că este nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi.

Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a precizat că, pe lângă cantitatea de vaccinuri deja venită în țară, în lunile martie și aprilie se mai așteaptă 118 mii de doze, oferite gratuit pe platforma COVAX. Însă, procurarea a cel puțin un milion de doze este o necesitate stringentă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.