Premier despre foametea din 1946-1947: Necruțătoare, impusă cu brutalitate și folosită de regimul comunist

„Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice în anii 1946-1947 – o rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet”. Declarația aparține premierului Dorin Recean. Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei comemorării victimelor foametei din 1946-1947, șeful executivului menționează că responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația, transmite IPN.

Dorin Recean spune că foametea necruțătoare, impusă cu brutalitate și folosită de regimul comunist ca instrument de opresiune și control imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, a dus la moartea a peste 123 de mii de oameni din toate regiunile țării. 400 de mii de persoane au fost afectate grav de malnutriție, dar au supraviețuit.

„Astăzi ne amintim cu durere de cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a țării noastre, despre care istoricii spun că a fost mai cumplit decât deportările în masă, după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace. Responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația, să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi o societate dezvoltată, în care cetățenii sunt respectați și protejați”, a transmis premierul Dorin Recean.

Și președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în care menționează că în fiecare a treia zi de sâmbătă a lunii aprilie este comemorată o mare tragedie din istoria țării – foametea provocată de regimul stalinist în anii 1946-1947.

Șefa statului spune că, potrivit istoricilor, în perioada decembrie 1946 - august 1947, adică în doar 9 luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Alți 400 de mii au fost afectați grav de malnutriție, iar în anii următori mulți dintre ei și-au pierdut viața. Sudul țării a fost cel mai afectat de tragedie. Unele sate găgăuze ar fi pierdut până la jumătate din locuitori. Aproape 450 de oameni mureau de foame zilnic în Moldova, fie că-și spuneau moldoveni, români, ruși, găgăuzi, evrei, romi sau bulgari.

Potrivit președintei, puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Generații la rând, supraviețuitorii au fost nevoiți să-și deplângă pierderile în tăcere. „În memoria bunicilor și străbunicilor noștri, în fața părinților noștri, suntem datori să nu lăsăm uitării această tragedie, să vorbim despre ea, despre cei responsabili de această crimă și să comemorăm victimele nevinovate. Ne aplecăm cu recunoștință în fața țăranilor noștri de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de etnia lor, care au trecut prin acele sacrificii, dar au supraviețuit cu capul sus, au rezistat și au dat viață noilor generații. Lor le datorăm viața noastră de acum, în Republica Moldova. Este un trecut dureros pentru noi toți, cei care am moștenit acest pământ, un trecut din care trebuie să învățăm pentru a face împreună un viitor bun, un viitor în care țara noastră nu mai trece prin asemenea suferințe”, a mai spus Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.