Precizări privind condițiile de intrare în România

Intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor rămâne în continuare interzisă. Cetățenii Republicii Moldova care nu se încadrează în categoriile de excepții stabilite de autoritățile române nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, transmite IPN.

Ambasada României la Chișinău menționează că, în rândul cetățenilor străini  excepție constituie membrii de familie ai cetățenilor români, dar și membrii de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România. Este vorba și despre persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației UE.

Pot intra pe teritoriul României persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, și anume cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare. La fel, excepție constituie personalul diplomatic sau consular, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar sau personalul care poate asigura ajutor umanitar, precum și persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Printre excepții sunt pasagerii care călătoresc din motive imperative, dar și persoanele care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Persoanelor care se încadrează în excepțiile prevăzute mai sus și intră în România, nu li se mai impune măsura izolării/ carantinei începând cu data de 2 iulie 2020. Suspendarea acestei măsuri este temporară, existând posibilitatea reintroducerii acesteia, în funcție de evoluțiile epidemiologice din România.

Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura izolării. Se recomandă ca tranzitul să se facă neîntrerupt, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens.

Ambasada recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și nepermiterea intrării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.