Poziții diferite privind întârzierea salariilor angajaților din sistemul educațional

Reținerea achitării salariilor angajaților din instituțiile de învățământ municipale pentru luna noiembrie este cauzată de probleme apărute în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice. De această părere este primarul general Ion Ceban care a solicitat Ministerul Finanțelor prin intermediul unei scrisori să ia măsuri pentru ca în următoarele zile să fie posibilă achitarea plăților. La rândul său, Ministerul Finanțelor a menționat că greșelile au fost comise de Primărie, transmite IPN.

În după-amiaza zilei de miercuri, primarul general a semnat o scrisoare în care s-a referit la problemele depistate în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice care nu permit achitarea salariilor pentru luna noiembrie angajaților din instituțiile de învățământ municipale.

În document se mai spune că pe parcursul zilelor 8 -14 decembrie nu a fost posibilă finalizarea ciclului de rectificare a bugetului municipal. Pe 8 decembrie a fost solicitat suportul instituției publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” care până în prezent nu a rezolvat problema.

Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție oficială prin care afirmă că, la importul datelor în sistemul informațional, s-au comis erori din partea administratorului de buget, adică de către Primăria municipiului Chișinău. Ministerul susține că reținerea achitării salariilor este provocată de introducerea tardivă de către municipalitate a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 777 din 11 noiembrie 2022, în sistemul informațional.

„Aceste modificări puteau fi operate încă din 15 noiembrie, iar municipalitatea a inițiat procedura de introducere a datelor în sistemul informațional abia pe data de 7 decembrie curent”, se precizează în comunicatul instituției.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.