Pompierii continuă să asigure securitatea antiincendiară la Giurgiulești. S-a autosesizat și Procuratura

Pompierii continuă asigurarea securității antiincendiare în Portul Internațional Liber Giurgiulești, unde a luat foc al doilea rezervor cu granule de șrot de floarea soarelui. O companie specializată contractată de proprietarul rezervoarelor urmează să efectueze demontarea silozului afectat de ardere. Totodată, Procuratura Generală anunță că s-a autosesizat urmare a incendiilor, transmite IPN.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că astăzi la fața locului sunt dislocate cinci autospeciale cu un efectiv de 13 angajați. Pompierii au misiunea de a răci rezervorul și să asigure securitatea zonei pentru evitarea unei situați de criză.

Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat referitor la cauzele producerii incendiilor la Portul Internațional Liber Giurgiulești. Urmează a fi examinată și respectarea normelor tehnice și de securitate a exploatării silozurilor de păstrare a produselor afectate de incendiu.

Un incendiu similar a avut loc pe 16 ianuarie 2023. În urma mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci, pompierii au reușit localizarea peste câteva ore, însă lichidarea completă a fost dată la câteva zile.

Pe 15 septembrie, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare. Pe 13 noiembrie, în interiorul a două din cele patru silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.