În afară de consecvență, blocul ACUM nu dă dovadă de nimic altceva, opinie

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că blocul ACUM este consecvent în acțiunile sale, a ales o tactică politică care pare a fi una foarte irațională, dar pe care o promovează cu consecvență – a spus că nu va negocia și nu negociază. Însă, în opinia lui, în afară de această consecvență, blocul nu dă dovadă de nimic altceva, transmite IPN.

Analistul spune că este puțin bizară poziția blocului atunci când înaintează candidați la cele mai înalte funcții în stat în condițiile în care refuză să negocieze o majoritate parlamentară fără mecanismul căreia nu pot să-și promoveze aceste candidaturi. „Mulți vorbesc că ar fi o „împușcătură în aer” și, la prima vedere, așa și pare”, spune Anatol Țăranu.

Totodată, comentatorul spune că în afară de consecvență, blocul nu dă dovadă de nimic altceva. „Ei s-au condamnat înșiși atunci când au ales această tactică de conduită. Mai departe, comportamentul lor poate fi următorul: sau ei renunță la ceea ce au anunțat, cu toate pierderile de imagine aferente, sau continuă în speranța că oamenii vor începe să uite de aberația acestei poziții și vor începe să o ia în serios”, spune Anatol Țăranu.

Analistul spună că în poziția anunțată de blocul ACUM există și o parte rațională pentru Republica Moldova și pentru situația politică din țară: partidele care vor constitui majoritatea parlamentară sunt puse în situația în care trebuie să facă politică reală pentru că în spatele lor stă această opoziție dură, care în permanență o să le sancționeze. „Orice greșeală, orice inconsecvență, cu atât mai mult, încercarea de a promova politici oligarhice vor fi sancționate de oameni prin faptul că ei vor migra spre acest pol al „nemulțumiților absoluți”, a afirmat Anatol Țăranu.

Jurnalistul Vlad Darie se întreabă dacă blocul ACUM a spus electoratului său, înainte de alegeri, că nici nu are de gând să vină la guvernare pentru a influența mersul pozitiv al lucrurilor în țară. „Ei știau că se duc în opoziție. Aceasta este clar din momentul când au spus că nu vor negocia. Este gata acest electorat să se afle în disconfortul de a se afla în opoziție timp de mulți ani?”, se întreabă jurnalistul.

În opinia lui, blocul ACUM trebuia să caute lucruri comune cu alte partide, o platformă comună și foarte insistent să condiționeze lucrurile. Prin aceasta ar fi adus o contribuție mult mai mare la deoligarhizarea statului, la promovarea în continuare a cursului pro-european, este de părere Vlad Darie.

„Ei dacă se duc acum pe patru ani în opoziție, eu nu cred că vor acumula puncte, eu nu cred că ei vor crește. Dimpotrivă, eu cred că lumea se va sătura de această opoziție dură, surdă, oarbă și incapabilă de a negocia”, a spus jurnalistul.