ACUM cere anularea rezultatelor alegerilor în mai multe circumscripții

Blocul electoral ACUM a depus astăzi, 9 martie, la Curtea Constituțională, o cerere pentru declararea nulității alegerilor în unele circumscripții uninominale. Totodată, formaţiunea solicită invalidarea mandatelor unor deputați aleși la scrutinul din 24 februarie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Blocului, se menţionează că este vorba despre anularea alegerilor și invalidarea mandatelor deputaților aleși în circumscripția uninominală nr. 47, or. Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol, deputatul ales fiind Alexandr Oleinic, precum şi în circumscripția uninominală nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender, unde a fost ales Viorel Melnic.

Formaţiunea mai cere anularea alegerilor în circumscripția uninominală nr. 4, or. Râșcani și invalidarea mandatului lui Vladimir Mizdrenco, în circumscripția uninominală nr. 18, or. Orhei, unde a fost ales Ilan Șor și în circumscripția uninominală nr. 17, or. Nisporeni, unde a fost ales Vlad Plahotniuc.

Potrivit Blocului ACUM, „aceste alegeri nu au fost nici libere, nici corecte, dar în aceste cinci circumscripții uninominale frauda a atins cote inimaginabile. A valida astfel de alegeri înseamnă un afront direct aplicat principiilor de bază ale democrației”.

La alegerile din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, 17 dintre care în circumscripții uninominale, Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, 17 dintre care în uninominale. Blocul electoral ACUM a câștigat 26 de mandate, 12 dintre care în circumscripții uninominale, iar Partidul Șor – șapte, două dintre care în uninominale. CEC a transmis documentele la Curtea Constituțională pe 4 martie. Instanța constituțională urmează să pronunțe o concluzie cu privire la conformitatea sau neconformitatea alegerilor legislației electorale astăzi, 9 martie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.