Un deputat sesizează CC în contextul „riscului de creare a unui vid de putere”

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită interpretarea mai multor articole din Constituție. Autorul sesizării cere magistraților să se expună dacă poate un Guvern în exercițiu, în cazul instituirii unui vid de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice, pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării, transmite IPN.

Totodată, democratul solicită magistraților de la CC să spună dacă este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, imposibilității formării Guvernului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate.

De asemenea, parlamentarul îi întreabă pe magistrații constituționali dacă este obligat un Guvern în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare.

Potrivit lui Sergiu Sârbu, în prezent există un „risc iminent de crearea a unui vid de putere și blocaj parlamentar în practică”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.