Igor Dodon îndeamnă concurenții electorali să facă abstracție de speculațiile politice

Președintele țării, Igor Dodon, îndeamnă concurenții electorali care s-au arătat iritați de noutatea potrivit căreia cei doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, au fost eliberați, să se bucure de acest eveniment și să facă abstracție de speculațiile și luptele politice.

„Este nedemn să regretați că ei au fost eliberați acum și nu după alegeri. Aici e vorba de viața și soarta oamenilor și există momente când speculațiile și luptele politice trebuie lăsate într-o parte, pentru că pe lângă competiția politică trebuie să existe și morală, și omenie, oricât de greu e de găsit așa ceva în politica moldovenească”, a scris președintele pe o rețea de socializare.

Igor Dodon spune că moldovenii eliberați au comunicat deja cu rudele și în scurt timp se vor îndrepta spre casă. Șeful statului menționează că de mult timp a ținut pe masă dosarul acestui caz și a grăbit cât a putut eliberarea moldovenilor. „Am dorit enorm ca eliberarea lor să se întâmple încă în 2018, ca cei doi piloți să întâmpine Revelionul acasă, în patrie, printre cei dragi. N-a fost să fie așa, fiindcă prea dificilă era situația lor”, a spus șeful statului.

Replica lui Igor Dodon vine după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că șeful statului și-a dorit ca cei doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, să revină acasă doar în timpul campaniei electorale, acest lucru fiind folosit în mod cinic. Andrian Candu spune că, prin natura funcției deținute, a fost informat despre cursul negocierilor de eliberare a moldovenilor, astfel, ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum patru luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Potrivit lui, cineva le-a zis răpitorilor să-i mai țină puțin și să-i trimită acasă prin Moscova. Președintele Parlamentului sugerează că Igor Dodon exercită presiuni asupra piloților moldoveni ca aceștia să facă declarații care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală.

Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 11 februarie, într-un briefing de presă, că cei doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberați. Aceștia se află actualmente la un spital din Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Șeful statului a mai spus că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, ca urmare a adresării sale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.