ACUM: Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar

Cifra de 125 de secții de votare de peste hotare, adică cu 25 de secții mai multe decât la prezidențialele din 2016, este una de manipulare. Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni. Astfel comentează blocul electoral ACUM deschiderea de către Guvern a 125 de secţii de votare înafara Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie, transmite IPN.

Blocul ACUM precizează într-un comunicat de presă că cea mai mare nevoie de secții de votare, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în Italia, în orașele Parma, Padova, Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano şi Roma. În Irlanda, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin, însă decizia a fost să fie deschisă în Tralee. Referitor la SUA, ACUM spune că peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago, iar acum nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, se deschid în alte cinci locuri unde un anumit candidat, formal independent, dar real al PDM-ului, unde angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte.

În Franța, potrivit ACUM, trebuiau deschise patru secții noi, două la Paris şi câte una la Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. Însă s-a decis să fie deschisă una singură, în Marseille, unde numărul moldovenilor este mic. În Regatul Unit, erau necesare două secții noi în Londra, însă vor fi deschise în Manchester și Northampton. În cazul României, erau necesare trei secții noi, două în București și una în Iași, însă va fi deschisă o secție în Sibiu.

Blocul electoral ACUM menţionează că asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de moldovenii care locuiesc în afara țării.

125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie, potrivit deciziei aprobate vineri, 18 ianuarie, de Guvern. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5). În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții. Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.