Avocat: Dosarul penal în privința lui Vlad Filat este unul eminamente politic

Dosarul penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în privința fostului premier, Vlad Filat, trimis miercuri, 16 ianuarie în judecată, este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. Opinia a fost exprimată de avocatul fostului premier, Victor Munteanu, într-un comunicat de presă.

„Tenta pur politică și electorală a dosarului rezultă din faptul că urmărirea penală a fost inițiată în anul 2015, majoritatea acțiunilor procesuale la care se face referință în comunicatul de presă al Procuraturii Anticorupție erau finalizate în anul 2016, însă trimiterea cauzei în judecată s-a decis în contextul politic actual”, susține Victor Munteanu.

În ceea ce privește acuzațiile aduse lui Vlad Filat, avocatul precizează că faptele, sumele de bani, și companiile cu care Vlad Filat nu are nici o tangență, au fost deja obiectul examinării în primul dosar penal. „Este o tentativă de inducere în eroare a publicului prin afirmațiile precum că Vlad Filat ar fi încheiat contractul de consultanță din data de 1 iulie 2013 sau că acesta ar fi achitat pentru serviciile prestate sume de bani prin companii gestionate de intermediari”, menționează avocatul fostului premier.

Cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul premier Vlad Filat, a fost finalizată, iar procurorii anticorupție au expediat dosarul în instanța de judecată, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri, 16 ianuarie, de Procuratura Anticorupție. Potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Fostul premier Vlad Filat se află în detenție pe un termen de 9 ani ca urmare a unui autodenunț al actualului om politic și primar al orașului Orhei Ilan Șor, înregistrat în calitate de candidat în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Procesul de condamnare definitivă a lui Vlad Filat a trecut toate etapele în termeni restrânși și s-a desfășurat cu ușile închise. Dosarul lui Ilan Șor se află la Curtea de APEL Cahul, iar examinarea acestuia a fost amânată în mai multe rânduri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.