Patru partide ar accede în parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Dacă duminica viitoare are avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede patru formațiuni politice. 27,1% din respondenții unui sondaj și-ar da votul pentru Partidul Socialiștilor, 15,7% – pentru Partidul Democrat, 7,1% – pentru Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, iar 5,8% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Numărul celor indeciși depășește 17%. Rezultatele sondajului, realizat de IMAS, la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă, au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit directorului general IMAS, Doru Petruți, se atestă o creștere a respondenților indeciși, în comparație cu un sondaj realizat în luna iunie. Pentru indeciși a fost adresată o întrebare suplimentară: „Care este partidul pe care îl simpatizați (oricât de puțin)?”. Astfel, partidele ar putea acumula puncte suplimentare: PSRM – 1,4%, PDM – 1,5%, PPPDA – 1% și PAS – 0,3%. Cu votul indecișilor de 0,6%, în Parlament ar accede și Partidul Comuniștilor, însumând puțin peste 6%.

Respondenții au fost întrebați cât de interesați sunt de alegerile parlamentare de pe 24 februarie 2019, răspunsurile fiind apreciate conform unei scale la 1 la 10, unde 1 înseamnă că alegerile parlamentare îi interesează deloc și 10 că sunt foarte interesați de acest scrutin. Doru Petruți a menționat că gradul de interes este destul de ridicat. Note mari de 8, 9 și 10 au dat peste 50% din respondenți.

„Este un indicator care estimează inclusiv rata de prezență. Numai că jumătate din electorat îl vedem mai degrabă nehotărât cu cine să voteze. Vorbim  de o altă jumătate care totuși are o opțiune de vot creionată, iar aceasta înseamnă că schimbările precum ați văzut și în alți indicatori prezentați până acum fluctuațiile și volatilitatea poate să fie destul de ridicată. E semnul că populația reacționează la agenda politicienilor, dar vedem că reacționează și la lipsa de agendă”, a explicat Doru Petruți.

O altă întrebare care precedă intenția de vot, dar care prezintă un tablou diferit este: „Care dintre partidele sau formațiunile politice poate îmbunătăți situația din țara noastră?”. 23,3% au răspuns PSRM, 15,9% – PDM, 6,6% – PPPDA, 5,7% – PCRM. Aceste partide sunt urmate de PAS, pentru care au optat 4,7% din intervievați, iar 4,3% – pentru Partidul Șor, ultimul, potrivit lui Doru Petruți fiind o intrare în top interesantă.

Respondenții au fost întrebați care sunt motivele principale pentru care aleg să voteze cu un partid sau altul. În mare parte, intervievații au menționat că le plac temele pe care acest partid încearcă să le rezolve, le plac valorile pe care le promovează, le place echipa sau politicienii din partid.

Solicitați să dea note activității politicienilor, în top este președintele Igor Dodon. Acesta este urmat de Pavel Filip, Vladimir Voronin, Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, Irina Vlah etc.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1475 de respondenți din 114 de localități, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 20 octombrie-9 noiembrie curent.

  • doru petruti despre intentiile de vot.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE