Audierile privind posibila imixtiune a Fundației Open Dialog în treburile țării s-au încheiat

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale acuzațiilor de imixtiune a Fundației „Open Dialog” (Dialog Deschis) în treburile interne ale Republicii Moldova și de finanțare a unor partide politice a organizat luni, 12 noiembrie, a doua și ultima rundă de audieri. În cadrul acestora au fost invitați reprezentanții Asociației Promo-LEX și liderii PAS și PPPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase. Ultimii au declarat că refuză să participe la audieri dacă presa nu are acces, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută după audieri, președintele Comisiei, Igor Vremea, a explicat caracterul închis prin faptul că există informații furnizate de către instituțiile statului, care la această etapă nu pot fi făcute publice. Din cei invitați astăzi, la audieri s-au prezentat doar reprezentanții Promo-LEX. În pofida faptului că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au dat curs obligației legale de a se prezenta, Comisia va întocmi și va aproba un proiect de raport reieșind din informațiile de care dispune. Deputatul a mai spus că vor fi făcute demersurile necesare astfel încât să fie făcute publice cât mai multe informații din raport.

Veniți la Parlament, dar neacceptând să fie audiați cu ușile închise, Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat presei că este vorba despre o farsă și că nu există niciun argument plauzibil ca discuțiile să fie închise. „Așa cum noi nu avem obligațiunea să respectăm secretul de stat, înseamnă că acești membri ai Comisiei nu pot să discute cu noi secrete de stat. Dacă nu pot să discute cu noi secrete de stat, înseamnă că informația pe care vor să ne-o prezinte poate fi prezentată și publicului larg. Nu avem ce să discutăm după ușile închise cu acești oameni, pentru că ei nu sunt îndreptățiți să ne ceară nouă explicații”, a spus Maia Sandu, lidera PAS, notând că dacă e de răspuns, o vor face-o în fața cetățenilor și nu în fața unor oameni cu grave probleme de integritate. Andrei Năstase, liderul PPPDA, a declarat că a fost creată o Comisie în afara tuturor competențelor. „De când în propria lor cauză de uzurpare a statului ei trebuie să fie și judecători? Acești indivizi, în lipsa unor argumente împotriva partidelor noastre, ale noastre ca și lideri, au recurs la procese de intenție, au recurs la o farsă, la terorism intelectual”, a mai spus politicianul.

Într-o notă informativă, Promo-LEX menționează că nu poate fi privită ca parte implicată în ancheta privind imixtiunea Fundației „Open Dialog” în treburile interne ale Republicii Moldova. Or, din punctul de vedere al asociației, astfel de imixtiuni sunt domenii în care urmează să se pronunțe exclusiv organele de drept. Pe de altă parte, subiectul citației privind finanțarea partidelor politice din Republica Moldova este un domeniu de monitorizare și expertiză a asociației. Astfel, pornind de la misiunea asociației de a contribui la îmbunătățirea calității și sporirea încrederii cetățenilor în procesele democratice din Moldova, Promo-LEX își manifestă disponibilitatea de a prezenta deputaților îngrijorările, concluziile și recomandările principale ale rapoartelor privind finanțarea partidelor politice în Republica Moldova.

Un grup de deputați ai PDM a trimis scrisori mai multor instituții de stat, solicitând verificări privind posibilele activități contra Republicii Moldova din partea Ludmilei Kozlowska, deținătoare a cetățeniei ruse și ucrainene și președintă a fundației „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), pentru legături cu serviciile speciale ruse. Deputații PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundația Otwarty Dialog și partidele politice PAS și PPPDA, inclusiv posibile aspecte ce țin de finanțarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menționate.

  • igor vremea despre audieri.mp3
  •     0
  • maia sandu si andrei nastase despre audieri.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.