Igor Dodon spune în ce condiții piața rusă va rămâne deschisă pentru produsele din Moldova

De rezultatul alegerilor parlamentare din 2019 depinde dacă, după expirarea perioadei agreate de șase luni, vor fi sau nu reintroduse taxele vamale la exportul în Rusia. Declarația a fost făcută de către președintele Igor Dodon, luni, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț a vizitei sale în Federația Rusă, unde s-a decis anularea, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, a taxelor vamale pentru cinci categorii de mărfuri, transmite IPN.

Potrivit șefului statului, relațiile bilaterale cu Federația Rusă și toate succesele pe care le are Moldova pe această filieră se datorează relațiilor pe care personal le are cu președintele rus Vladimir Putin, pentru că un altfel de dialog între Moldova și Federația Rusă actualmente nu există. Igor Dodon susține că, datorită acestui dialog, 200 de mii de tone de mere anul trecut au fost duse în Federația Rusă, comparativ cu alte piețe, unde au fost exportate o mie și jumătate sau două mii de tone.

Președintele menționează că partea rusă vrea să aibă relații bune cu Moldova, dar vrea să discute și cu Guvernul. „ (Dacă, n.r.)Va fi colaborare între ambele guverne după următoarele alegeri parlamentare, piața va fi deschisă. Dar dacă nu va fi colaborare, nu știu. Eu voi ruga să fie în continuare deschisă dar nu pot să garantez nimic”, a declarat șeful statului.

În condițiile în care acum taxele vamale au fost ridicate printr-un gest politic, de bunăvoință, a președintelui Vladimir Putin, Igor Dodon a fost întrebat dacă trebuie să înțelegem că, pe aceeași cale, aceste taxe au putut fi instituite, cu mai mulți ani în urmă. Igor Dodon a răspuns că în 2014 a prevenit Guvernul despre posibile riscuri. „Noi preîntâmpinam Guvernul de atunci să nu se grăbească cu semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, pentru că alți parteneri comerciali ar putea să ne impună restricții, ținând cont de riscurile de reexporturi din Republica Moldova în Federația Rusă. Guvernul de atunci nu au ascultat și (în consecință, n.r.) au impus aceste taxe”, a spus șeful statului.

Începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, vor fi excluse taxele vamale pentru cinci categorii de mărfuri în Federația Rusă. Este vorba despre: legume; mere, pere și gutui; caise, cireșe, vișine; conserve și produse de vinificație.

  • igor dodon despre introducerea taxelor vamale si altor restrictii de federatia rusa.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.