Belarus va dona Moldovei o instalație mobilă de radiografie

Belarus va dona Republicii Moldova o instalație mobilă de radiografie. Aceasta va ajunge la Chișinău până la finele lunii noiembrie. Anunțul a fost făcut de șeful executivului de la Minsk, Serghei Rumas, în cadrul unei întrevederi cu premierul moldovean, Pavel Filip, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău.

Pavel Filip, care efectuează o vizită în Belarus, a remarcat că relațiile moldo-belaruse sunt marcate de prietenie și de proiecte concrete, bazate pe încredere și respect reciproc. „Am sosit la Minsk cu ruta directă Chișinău-Minsk, ne bucurăm de troleibuzele belaruse asamblate la Chișinău, folosim în beneficiul oamenilor instalațiile mobile belaruse de mamografie și radiografie, care au fost livrate anterior. Toate acestea sunt rezultatele concrete ale colaborării bilaterale”, a spus Pavel Filip.

În cadrul aceleiași întrevederi, părțile au convenit să continue asamblarea troleibuzelor la Chișinău, astfel ca în următorii doi ani să fie schimbate toate cele 100 de troleibuze vechi rămase. Banca de Dezvoltare de la Minsk s-a oferit să crediteze acest proiect. Totodată, Republica Moldova este interesată să lanseze și producerea în comun cu partea belarusă a autobuzelor electrice.

Un alt domeniu de interes reciproc este cel farmaceutic. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate mai multe medicamente belaruse, care sunt de o calitate înaltă și la un preț accesibil. Moldova dorește să preia experiența Belarusului și în sectorul zootehnic. Părțile examinează posibilitatea construcției în Republica Moldova a unui complex zootehnic modern, fiind identificat și locul pentru realizarea acestui proiect.

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Belarus au semnat, în cadrul întrevederii, Acordul privind colaborarea în domeniul educației, care prevede inclusiv acordarea de burse pentru studenții moldoveni, dar și cooperarea în domeniul învățământului primar, universitar și de cercetare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE