A fost instituit un Consiliu de cooperare strategică între Moldova și Turcia

Declarația de instituire a Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt dintre Republica Moldova și Republica Turcia a fost semnată astăzi, 17 octombrie, de președinții celor două state, la Chișinău, transmite IPN.

Președintele Igor Dodon a declarat Turcia este pentru Moldova un exemplu de apărare a interesului național. Este partenerul strategic care a jucat și joacă un rol important. Șeful statului a menționat relațiile economice bune cu Turcia, spunând că mizează că în anii viitor schimbul comercial dintre cele două țări să depășească cifra de un miliard de dolari, practic dublu decât este acum.

Igor Dodon a mulțumit Turciei pentru asistența tehnică acordată Republici Moldova timp de 24 de ani, timp în care s-au investit nerambursabil peste 80 de milioane de dolari, inclusiv în proiecte sociale în Găgăuzia. Potrivit șefului statului, Găgăuzia și poporul de acolo este o punte de legătură între Moldova și Turcia, este o garanție suplimentară a statalității Republicii Moldova.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus, la rândul său, că integritatea teritorială a Republicii Moldova este foarte importantă pentru Turcia. Turcia își dorește soluționarea diferendului transnistrean pe principii de pace. Iar declarația de parteneriat strategic semnată astăzi va avansa relațiile celor două țări la un alt nivel. „Prietenii se susțin reciproc. Noi vă vom susține când va fi nevoie, fără teamă”, a menționat Recep Erdogan.

Președintele Turciei a mai spus că nu înțelege de ce susținerea oferită pentru reconstrucția clădirii Președinției din Moldova este comentată negativ la Chișinău. Potrivit lui, gestul este un simbol a prieteniei Turciei față de Republica Moldova. Recep Erdogan a chemat oamenii care comentează împotriva turcilor să se comporte așa cum ar trebui să o facă prietenii. El a mai spus că în curând două bănci de stat își vor deschide sucursale în Moldova și vor lucra pentru poporul moldovenesc.

În cadrul întrevederii, cei doi președinți au convenit ca o replică identică a sabiei lui Ștefan cel Mare, originalul căreia se păstrează într-un muzeu din Turcia, să fie adusă în cel mai scurt timp în Republica Moldova. O copie similară a fost oferită mai devreme Românei.

La finalul declarațiilor pentru presă, Igor Dodon i-a conferit lui Recep Erdogan Ordinul Republicii.

Președintele Turciei se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 17-18 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.