Irina Vlah propune ca alegerile bașcanului să aibă loc pe 17 februarie

Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia, propune ca alegerile pentru bașcan să se desfășoare pe 17 februarie 2019. O inițiativă în acest sens a fost depusă luni, 10 septembrie, la Adunarea Populară. Într-o conferință de presă, Irina Vlah a declarat că va candida la următoarele alegeri pentru a putea să continue programele pe care le-a desfășurat pe parcursul a trei ani și jumătate, transmite IPN.

„La începutul anului Găgăuzia, ca și toata Republica Moldova, intră în perioada electorală. Pe 24 februarie vor avea loc alegeri în Parlamentul Republicii Moldova. Anul viitor Găgăuzia urmează să desfășoare alegerile bașcanului. În 2015 alegerile șefului regiunii autonome au avut loc pe 22 martie, a fost un singur tur de scrutin, iar pe 15 aprilie am depus jurământul. Actuala legislație electorală a Găgăuziei permite desfășurarea alegerilor bașcanului și în a doua jumătate a anului viitor. Însă eu consider acest fapt extrem de inoportun”, a declarat Irina Vlah.

Potrivit ei, în primul rând, actuala legislatură a Parlamentului practic și-a extins mandatul cu încă trei luni, iar astfel de încercări de uzurpare a puterii trezesc o indignare justificată. În opinia sa, Găgăuzia trebuie să devină pentru întreaga țară un exemplu de cultură politică înaltă. „În timp ce parlamentarii se țin de putere până în ultimul moment, în Găgăuzia alegerile trebuie să aibă loc în termen. Sunt categoric împotriva tergiversării desfășurării alegerilor în regiunea noastră autonomă”, a notat bașcanul.

Potrivit Irinei Vlah, deja la începutul primăverii, bașcanul care va deține un mandat de patru ani va începe conlucrarea cu noua majoritate parlamentară și cu un nou guvern.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.