Igor Dodon: La această etapă nu poate fi vorba despre planuri de soluționare politică a conflictului transnistrean

La această etapă nu poate fi vorba despre planuri de soluționare politică a conflictului transnistrean. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, niciodată nu a acceptat asemenea discuții. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul TV N4, citat de IPN.

„Poziția mea fermă este că Transnistria este parte a Republicii Moldova și nu are viitor fără ea și rezolvarea politică a acestui conflict este una din prioritățile naționale ale președintelui. Președinția are poziția proprie față de acest subiect, dar nu este vorba despre federalizarea statului”, a afirmat președintele.

Igor Dodon consideră că următorul pas în relația cu regiunea transnistreană ar trebui să fie scoaterea posturilor de control de pe Nistru. Acesta este unul dintre subiectele care se va discuta în cadrul întrevederii lui Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski, care va avea loc pe 6 septembrie.

În opinia șefului statului, dacă se dorește reintegrarea țării, singura soluție trebuie să fie dialogul. Soluția politică trebuie să fie elaborată de Chișinău și toți trebuie să aibă o poziție comună, dar la moment ea nu există. „Sper după alegerile parlamentare să avem această poziție. Poziția aceasta comună trebuie să fie prezentată public Tiraspolului, noi trebuie să discutăm și trebuie să negociem în formatul 5+2, comunitatea internațională să ne susțină”, spune șeful statului. Igor Dodon a afirmat că după alegerile parlamentare „am putea fi foarte aproape” de soluționarea problemei transnistrene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.