Protest masiv în centrul capitalei: „Jos guvernarea!”

„Jos guvernarea!” și „Jos dictatura!”– au scandat protestatarii adunați duminică, 26 august, în centrul capitalei la acțiunea organizată de către Mișcarea de Rezistență Națională ACUM. Oamenii și-au exprimat revolta față de faptul că „guvernarea a încercat să creeze piedici prin ocuparea Pieței Marii Adunări Naționale de către Partidul Șor”. Pe lângă reprezentanții societății civile, care au criticat guvernarea, în fața mulțimii au vorbit și reprezentanții diasporei, care sunt solidari cu cei de acasă, transmite IPN.

După ce au mărșăluit pe străzile capitalei, trecând prin fața mai multor instituții de stat, precum Parlamentul, Președinția, CNA etc., protestatarii au revenit la monumentul lui Ștefan cel Mare. Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susține că pentru oameni contează libertatea și este important ca ei să trăiască într-un stat liber și care să fie guvernat de lege. Igor Munteanu a îndemnat lumea la unitate, democrație, încredere și curaj pentru a privi într-un viitor cu instituții de stat puternice. Acesta a criticat guvernarea, amintind despre proiectele de lege votate, inclusiv cu privire la amnistia fiscală, și a spus că este o rușine ceea ce s-a întâmplat.

Deputata Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu, a declarat că, acum 27 de ani, în PMAN poporul s-a declarat independent față de Uniunea Sovietică. Parlamentara spune că era mândră de oameni și de faptul că acel vis la libertate a prins contur. Însă, potrivit ei, în aceștia ani, multe personaje periculoase au apărut pe scena politică fiind deghizate în suflete bune, iar „Parlamentul a devenit ca o piață de rufe, unii deputați s-au vândut mai scump, alții mai ieftini”. Maria Ciobanu a mai spus că s-a dovedit că dușmanul nu e înafara statului, dar chiar în interiorul lui și că o dictatură nu cade ușor, însă e nevoie de o solidaritate între cetățeni.

Analistul politic Oazu Nantoi a spus în fața oamenilor adunați că este nevoie de consolidare și nu doar pentru a striga: „Jos!”, dar pentru ca acest regim să cadă cu adevărat. Potrivit lui, fiecare trebuie să facă concluzii din propriile greșeli, pentru că Plahotniuc nu a apărut de la sine, dar el este produsul societății noastre derutate. În opinia sa, este nevoie ca oamenii să se pregătească de o schimbare care să aducă libertatea în această țară, pentru că doar așa Republica Moldova va avea viitor.

Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, și-a exprimat speranța că nimeni, în afară de el și colegul său Dinu Plângău, nu au fost victimele „îmbrâncelilor puse la cale de Șor, la comanda lui Plahotnciuc”. Politicianul a spus că se mândrește cu oamenii care mai bine de trei ani vin la toate protestele, achitând, poate, ultimii bani din propriul buzunar și nu pentru cârnăciori, dar pentru că au sufletul liber. Potrivit lui, de 27 de ani nu există un stat și o guvernare care să aibă grijă de cetățeni, dar care se gândește doar la buzunarele sale.

Reprezentanții diasporei, care au urcat în scena amplasată în fața monumentului Ștefan cel Mare au spus că au fost nevoiți să plece peste hotare și să-și lase acasă copiii, părinții în etate. Reprezentanții diasporei susțin că au parcurs mii de kilometri pentru a fi alături de conaționalii lor și că cei care sunt peste hotare protestează acolo unde se află – Austria, Italia, Maria Britanie, SUA etc.

Protestatarii planifică să rămână în PMAN peste noapte și pe parcursul zilei de mâine, pentru ca mâine dimineață, de Ziua Independenței, să meargă la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare să depună flori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.