Irina Vlah: Autoritățile centrale nu respectă statutul special al regiunii găgăuze

Autoritățile centrale ale Republicii Moldova nu respectă statutul special al regiunii găgăuze, în special în ceea ce privește formarea egală a bugetului, în regiune fiind alocați mai puțini bani decât în alte regiuni le țării. Declarația a fost făcută de bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul unei ceremonii solemne de marcare a 28 de ani de la formarea Republicii Autonome Găgăuzia, care a avu loc pe 19 august 1990, transmite IPN.

Irina Vlah susține că, în acest context, se creează impresia că prietenii Găgăuziei sunt partenerii internaționali, cum ar fi Turcia, Rusia, Turkmenistan, Uniunea Europeană sau China, entități cu ajutorul cărora au fost implementate proiecte cu adevărat palpabile pentru oameni. „Spre regret, Chișinăul nu percepe autonomia noastră cum o percep prietenii externi, există neînțelegeri, un „stop birocratic”. De ce Chișinăul nu vrea să aibă încredere în noi?„ se întreabă Irina Vlah.

În cadrul aceluiași eveniment, Vladimir Kîssa, președintele Adunării Populare a Găgăuziei și-a exprimat recunoștința față de veteranii care au contribuit la formarea Republicii Găgăuzia și a menționat că, fără mișcarea și unitatea poporului găgăuz formarea republicii, iar mai târziu, obținerea autonomiei, nu ar fi fost posibilă.

„Pentru a menține statalitatea, trebuie pregătiți adevărați patrioți, după care va sta viitorul statalității Găgăuziei. Poporul moldovenesc trebuie să dea dovadă de înțelegere față de ceea spre ce tinde poporul găgăuz, deoarece autonomia găgăuză a devenit una sigură, ancora Republicii Moldova”, a menționat Vladimir Kîssa.

La invitația bașkanului, Irina Vlah, cu o vizită de lucru în Găgăuzia s-a aflat și președintele Igor Dodon. Acesta a scris pe o rețea de socializare că a participat la festivitățile organizate cu prilejul Zilei Găgăuziei, precum și a oferit ghiozdane mai multor copii care merg în clasa întâi din partea Fundației de binefacere „Din Suflet” a Primei Doamne.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.