Andrian Candu: Există o neînțelegere a actului votat de către Parlament

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că există o neînțelegere a actului votat de către legislativ. Comentariul a fost făcut cu referire la reacțiile unor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova la legea care prevede declararea voluntară a bunurilor. Miercuri, 1 august, în cadrul unei conferințe de presă, solicitat de jurnaliști să comenteze aceste reacții, Andrian Candu a spus că nici nu s-a reușit bine aprobarea legii, puțini au reușit să o citească, să vadă despre ce este vorba, iar reacția unor parteneri a fost foarte rapidă, transmite IPN.

Președintele Parlamentul a reiterat că legea privind declararea voluntară a bunurilor a fost introdusă având ca bază reguli, mecanisme și principii europene care să prevină corupția, spălarea banilor sau finanțarea terorismului. Declararea voluntară este un mecanism prin care economia tenebră este adusă în economia reală. „Multe state fac lucrul acesta. Republica Moldova de ce să nu o facă, mai ales că toți spun că avem 40% economie tenebră. Statul nu urmează să piardă nimic, statul urmează să încaseze”, a declarat Andrian Candu.

Săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede că persoanele fizice vor avea posibilitatea să-și declare voluntar bunurile nedeclarate sau care au fost declarate la valoare redusă. Declararea voluntară se referă la mijloacele bănești, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din țară, cât și de peste hotare. Subiectul declarării voluntare, în termen de până la 1 februarie 2019, va achita la bugetul de stat o taxă în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferență. Declararea voluntară a bunurilor se va încheia la 1 februarie 2019.

  • andrian candu despre reactiile partenerilor.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.