Chiril Gaburici: Economia este într-o criză de maturitate și trebuie să trecem frumos de această perioadă

Economia Republicii Moldova este într-o criză de maturitate și trebuie să treacă frumos de această perioadă. Pentru aceasta este nevoie ca statul să fie mai deschis pentru investiții. Declarația a fost făcută de ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Drept concluzie a vizitei de lucru a membrilorGuvernului în raionul Taraclia, ministrul Gaburici a menționat că Republica Moldova trebuie să deschidă larg poarta pentru investitorii străini, fiindcă este important să fie organizate noi locuri de muncă nu doar în Chișinău, dar și în regiuni. De exemplu, în regiunea Taracliei se construiește o fabrică nouă la care vor lucra peste o mie de oameni. Ministrul spune că nu este ușor de a atrage investitori, însă Republica Moldova are câteva avantaje una dintre care este zona în care se află. Un alt avantaj, potrivit ministrului, sunt zonele economice libere care oferă mai multe facilități fiscale pentru investitori. „Anul acesta avem un program pentru cei care deschid mai mult de 100 de locuri de muncă. Un fel de subsidii pentru companii”, a spus Chiril Gaburici.

Referindu-se la infrastructură, ministrul economiei și infrastructurii a spus că și-ar dori ca toate mijloacele de transport public de pe rutele raionale să fie dotate cu centuri de siguranță.

Ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, susține că populația din raionul Taraclia, începând cu pedagogii și încheind cu reprezentanții administrației locale, este interesată foarte mult de politicile statului în ceea ce privește studierea limbii române. Ministra spune că în cadrul vizitei la Taraclia s-a discutat despre salarizarea personalului tehnic din instituțiile preșcolare și școlare, lefurile cărora uneori nu depășesc o mie de lei. „A fost sesizată lipsa cadrelor didactice care este una generală pentru sistem în Republica Moldova. Avem 2032 de posturi vacante în învățământ astăzi. S-a sesizat că vin foarte puțini tineri specialiști și că doar câțiva dintre aceștia au ajuns în ultimii ani în sistemul educației din Taraclia”, a declarat ministra.

Monica Babuc a mai menționat că la Taraclia s-a discutat despre crearea unui centru al bulgaristicii pentru studierea și conservarea tradiției culturale și istorice bulgare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.