Respectarea statului de drept a fost o precondiție politică pentru livrarea asistenței UE, ambasador UE

Ambasadorul Uniunii Europene la în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că UE așteaptă din partea autorităților de la Chișinău să găsească soluția care va respecta votul exprimat de către chișinăuieni. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a amintit că această cerere a fost exprimată clar atât în declarația comună a șefei diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, și a comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, cât și în rezoluția Parlamentului European, transmite IPN.

„Este un îndemn clar la o acțiune care este posibilă, pentru că toate instrumentele legislative sau administrative sunt în mâinile guvernării”, a spus Peter Michalko.

Ambasadorul UE a respins criticile autorităților de la Chișinău care au afirmat că noua suspendare a asistenței macrofinanciare ar fi „un ajutor” pentru opoziție ca să câștige alegerile parlamentare de la toamnă.

„Nimeni nu poate să spună că această suspendare a fost neașteptată, dacă se ia în vedere că respectarea standardelor democratice și a statului de drept au fost puse ca precondiție politică pentru livrarea asistenței”, a explicat ambasadorul UE la Chișinău.

La propunerea Grupului Partidului Popular European, Parlamentul European, cu 345 de voturi pro, 160 de abțineri și 35 de voturi împotrivă, a adoptat pe 5 iulie, o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.