Patru partide ar accede în parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Dacă duminica viitoarea ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în legislativ. Partidul Socialiștilor ar acumula 37,2% din voturi, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – 11,9% Partidul Democrat – 10,1% și Partidul Acțiune și Solidaritate – 8,3%. Așa arată datele sondajului de opinie prezentat astăzi, 11 iulie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, transmite IPN.

19,2% dintre respondenți nu știu pentru cine ar vota sau nu au vrut să răspundă, iar 5,9% nu ar vota pe nimeni. Fiecare a cincea persoană nu știe cu cine să voteze. Dacă e să ne referim doar la intervievații care au formulat o opțiune de vot, pentru PSRM ar vota 49,7%, pentru PPPDA  – 15,9%, pentru PDM – 13,5% și 11,1% ar vota pentru PAS. Restul partidelor s-au plasat sub pragul electoral.

Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, a crescut intenția de vot pentru PPPDA, pentru că liderul partidului, Andrei Năstase, a jucat un rol important la alegerile locale noi și a condus manifestații de protest. Partidul Democrat a crescut și el în sondaje pentru că și-a asumat responsabilitatea de implementare a reformelor în Moldova, depune eforturi în acest sens și insistă pe obținerea de finanțare externă pentru acestea. Potrivit sociologului, rezultatele reflectă tabloul sistemului proporțional de vot, pe liste de partid.

Cât privește încrederea în politicieni, președintele Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere  – 52%, premierul Pavel Filip – 33% și președintele PPPDA, Andrei Năstase – 29%. Potrivit sociologilor, față de sondajul realizat în luna ianuarie a anului curent, Pavel Filip și Andrei Năstase au crescut în sondaje, deoarece primul este perceput ca un lider, echipa căruia tinde să implementeze reformele, că „retrăiește pentru situația din țară, dar anumite persoane îi pun piedici”, iar Andrei Năstase, pentru că a câștigat alegerile care nu au fost validate și este considerat liderul mișcării de opoziție în Moldova.

Sondajul a fost efectuat în 81 de localități (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 26 iunie-7 iulie, pe un eșantion de 1195 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.