Mihai Ghimpu: Democrația a fost călcată în picioare

Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmă că, în cazul nevalidării rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, „democrația a fost călcată în picioare”. Politicianul a făcut această afirmație în cadrul ediției „Adevărul LIVE” din 2 iulie, referindu-se la acțiunea de protest, desfășurată duminică, 1 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale. El a remarcat nemulțumirea oamenilor față de „votul furat”, apreciind mitingul ca unul „bun, cu prezență”, notează IPN.

Totodată, Mihai Ghimpu a relevat că puterea are „un premier devotat și o poliție dotată”, iar liderul PDM Vlad Plahotniuc, „nu se teme de proteste”. Comentând numărul mare de polițiști care au creat cordoane în preajma casei liderului PDM, liberalul a spus că „domnul Plahotniuc este astăzi secretarul general al RSS Moldovenești. Ce spune secretarul și partidul aceea se face. Dai comanda și nu se discută”, a conchis Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu s-a arătat mirat de decizia organizatorilor de a lua o pauză până în data de 26 august. El a lăsat să se înțeleagă că liderii protestului urmăresc alt scop decât cel de a-l aduce în fotoliul de primar pe Andrei Năstase și că, de fapt, „cineva se pregătește de alegerile parlamentare”. „Amânând mitingul pentru august, apoi unul prin septembrie și intrăm în campania parlamentară, se dorește conservarea energiei protestare pentru campania electorală din toamnă”, a spus el. Răspunzând la supoziția prezentatorului că decizia instanței de invalidare a votării i-ar conveni lui Năstase mai mult decât funcția de primar, Mihai Ghimpu a opinat că partidul condus de Năstase și-ar dori să facă politică în Parlament decât să se ocupe zilnic de „probleme de canalizare”.

Deși admite că în campania electorală au fost încălcări, Mihai Ghimpu a declarat că decizia instanței este ilegală. Comentând „like”-urile care au stat la baza invalidării alegerilor, el a invocat experiența partidului său, când Valeriu Munteanu, având 60 de mii de „like”-uri, a acumulat în scrutin numai 9 mii de voturi.

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a subliniat că actuala stare de neîncredere a oamenilor în instituțiile statului și în conducători se datorează, în special, traseismului politic al deputaților, alimentat de corupție. Cât privește „furtul miliardului”, șeful liberalilor a ajuns la concluzia că Dorin Drăguțanu, numit guvernator al Băncii Naționale la propunerea PL, „a făcut jocul acestei grupări care a furat miliardul”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.