Pavel Filip a discutat cu Thorbjørn Jagland nevalidarea alegerilor la Chișinău

Prim-ministrul Pavel Filip a discutat cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland situația privind nevalidarea alegerilor din municipiul Chișinău și anunțul făcut de prim-ministru și președintele Parlamentului privind crearea unui grup de lucru în Legislativ pentru analiza prevederilor care reglementează restricțiile în perioada electorală. Secretarul General Jagland a confirmat disponibilitatea Consiliul Europei de a oferi expertiză juridică și a împărtăși bunele practici ale CoE în acest domeniu, transmite IPN cu referire la un comunicat guvernamental de presă.

În cadrul discuțiilor, pe care le-au purtat la Strasbourg, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind evoluțiile politice curente din Republica Moldova și dialogul dintre Republica Moldova și Consiliul Europei. În particular, Pavel Filip și Thorbjørn Jagland au analizat realizările după primul an de implementare a Planului de acțiuni al Consiliului Europei (CoE) pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chișinău, la 30 mai 2017. În special, s-a vorbit despre proiectele privind prevenirea și combaterea discriminării, controlul asupra corupției prin prevenirea actelor de corupție și aplicarea legii, promovarea libertății mass-media și a pluralismului de opinii și a sistemului de justiție penală. Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit reforma sistemului electoral.

Secretarul General Thorbjørn Jagland a reiterat sprijinul acordat Republicii Moldova din partea Consiliului Europei și necesitatea intensificării eforturilor de reformare a sectorului justiției, cu accent pe independența, imparțialitatea și integritatea magistraților, combaterea spălării banilor și a corupției, garantarea proceselor electorale libere și corecte, se mai spune în comunicat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.