În cazul nevalidării scrutinului local trebuie separată politica de justiție, opinie

În cazul nevalidării scrutinului electoral local trebuie separată politica de justiție. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. Potrivit lui, dacă se dorește o justiție independentă, atunci trebuie lăsată deoparte componenta politică, transmite IPN.

Vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, susține că în acest caz trebuie separată politica de justiția. „Dacă noi am spus că vrem să construim o justiție independentă, atunci haideți să lăsăm deoparte politicul. Suspiciunile vin din partea politicului și, probabil, este o tradiție moldovenească, când ceva nu-ți place atunci spui că aceasta este rău”, spune democratul.

În opinia lui, în acest caz există o încălcare a legii și există o sancțiune pentru această încălcare, iar instituția abilitată să stabilească încălcarea și sancțiunea, pentru aceasta există instanța de judecată. Totodată, Vladimir Cebotari spune că PDM este deschis să inițieze examinarea legislației electorale, dacă articolul în baza căruia s-a decis nevalidarea scrutinului local va crea probleme în alegerile ulterioare.

Juristul Pavel Midrigan susține că la celelalte scrutine electorale validarea de către instanța de judecată era mai mult o formalitate. Instanța de judecată nu intra în detalii. Mai mult, instanța a constatat că ambii candidați au încălcat legea. Aceasta deși față de candidatul socialist Ion Ceban nu a fost depusă nicio contestație. „Este ceva mai nou. În alegerile trecute nu aveam un așa fenomen. Nici Curtea Constituțională la alegerile parlamentare precedente nu intra în esență, era o formalitate de a valida alegerile. Și la celelalte scrutine electorale decizia instanței era o formalitate. Adică nu intra în esență să vadă, dacă au fost comise încălcări”, a menționat Pavel Midrigan. În esență, juristul este de părere că a rămas la latitudinea instanței de judecată să analizeze probele din dosar și să decidă asupra încălcărilor comise de candidați. „Hotărârea se încadrează în limitele legii”, a spus el.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.