Armata Națională va deveni una profesionistă

Serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract, iar Armata Națională va deveni una profesionistă, bine dotată și capabilă să-și îndeplinească mai eficient misiunile, transmite IPN cu referire la programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, aprobat de Guvern.

Procesul de transformare a Armatei Naționale se va axa pe două aspecte de importanță majoră – îmbunătățirea calității resurselor umane și restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia într-un angajator atractiv pentru militari și civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018-2021. Astfel, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu. Totodată, se prevede completarea funcțiilor vacante din unități prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea și construcția de clădiri administrative, cazărmi și complexe sportive. Pentru a spori nivelul de motivare, urmează a fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor și îmbunătățit pachetului social.

Complementar, profesionalizarea armatei va contribui la intensificarea cooperării cu forțele armate ale altor state și creșterea contribuției Republicii Moldova la misiunile internaționale de consolidare a păcii.

Programul „Armata Profesionistă 2018-2021” va servi drept mecanism principal în implementarea fazei inițiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Națională de Apărare și în Strategia Militară. Costurile pentru implementare vor fi acoperite din bugetul de stat și din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.