Ion Ceban despre invalidarea alegerilor: Vom contesta hotărârea la Curtea de Apel

Socialistul Ion Ceban, contracandidatul primarului ales Andrei Năstase în turul doi, susține că decizia Judecătoriei municipiului Chișinău de a nu valida rezultatele scrutinului și mandatul primarului este incorectă și cu substrat politic profund. Ceban afirmă că PSRM nu a cerut în instanță excluderea cuiva din campanie sau invalidarea rezultatelor alegerilor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Ion Ceban a declarat că cele invocate de Andrei Năstase, precum că PSRM a solicitat anularea alegerilor, reprezintă un fals. PSRM a sesizat instanța cu privire la încălcările admise, și anume faptul că Năstase a beneficiat de susținere externă în plină campanie electorală. De asemenea, spune Ion Ceban, au fost înregistrate cazuri de agitație electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor.

Liderul fracțiunii PSRM în Consiliului municipal Chișinău a mai spus că juriștii sunt în așteptarea părții motivate a hotărârii, iar odată cu primirea acesteia, se vor adresa în instanța de apel pentru a contesta această hotărâre.

„În ceea ce privește nemijlocit anularea alegerilor, pentru că așa sună de fapt decizia chiar și fără partea motivată, asta ar însemna că nici eu nu am avut dreptul să particip în această campanie, deși eu nu am nicio încălcare a legislației, nici măcar una – nu a fost depusă nicio contestație”, a notat Ion Ceban.

În opinia sa, unul dintre beneficiarii principali ai acestei situații este Andrei Năstase, care se victimizează, iar mare treabă la Primărie nu ar fi făcut. Ion Ceban a declarat că cel mai mult are de pierdut în această situație PSRM și de aceea va insista pe anularea acestei hotărâri.

Întrebat de jurnaliști, Ion Ceban a declarat că justiția în Republica Moldova nu este independentă, este controlată de partidul de la guvernare PDM și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc.

Marți seara, aproape de ora 22.00, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău.  Prezent în instanță, primarul ales, Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a declarat pentru presă că „este un joc perfid la care ne face să asistăm această guvernare”. Andrei Năstase a mai spus că decizia primei instanțe va fi contestată.

În turul doi de scrutin, din 3 iunie, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase, a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său, Ion Ceban, de la Partidul Socialiștilor – 47,43%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.