Programele candidaților la funcția de primar al capitalei sunt generaliste, ONG-uri

Programele electorale ale candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău sunt, în mare parte, generaliste și nu reflectă perspectiva de gen și nici interesele tinerilor, persoanelor cu dizabilități și ale vârstnicilor. Este constatarea unor organizații neguvernamentale, care au făcut o analiză a programelor electorale și au întocmit o listă cu angajamente pe care ar trebui să și le asume viitorul primar. Lista a fost expediată tuturor candidaților înregistrați în cursa electorală.

Secretarul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), Galina Climov, a spus, într-o conferință de presă la IPN, că un angajament pe care trebuie să și-l asume candidații este cel cu privire la asigurarea accesibilității clădirilor publice pentru persoanele cu dizabilități. E necesar ca și ambulanțele, serviciile de taxi, transportul public să fie ajustate necesităților persoanele cu dizabilități.

Secretarul general al Platformei pentru Egalitate de Gen, Nina Lozinschi, a declarat că este nevoie de extins serviciile de creșă, ca femeile să nu mai fie nevoite să stea în concediu de îngrijire a copilului până la trei ani. Totodată, se cer condiții de muncă și de remunerare adecvate pentru cadrul didactic și personalul auxiliar al acestor servicii de creșă. Se recomandă și majorarea serviciilor de consiliere și adăpost pentru victimele violenței domestice.

Potrivit lui Ion Petrovici, reprezentantul Platformei pentru Îmbătrânire Activă, este nevoie de un program de extindere a serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice. E nevoie de câte un centru multifuncțional în fiecare sector și suburbie a capitalei, care să presteze servicii sociale, inclusiv spălătorie pentru persoanele în etate, persoanele cu dizabilități și cele cu venituri mici. Totodată, este necesară dublarea serviciilor de recuperare pentru persoanele vulnerabile și un număr mai mare de asistenți personali de îngrijire la domiciliu.

Secretarul general al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Igor Ciurea, a menționat că în domeniul tineretului candidații trebuie să-și asume o rețea de servicii bine consolidată, conectată la rețeaua națională de centre de tineret.

Reprezentanta Mișcării Femeilor Migrante din Moldova, Ana Niculăeş, a spus că e nevoie de o iluminare adecvată a străzilor pe timp de noapte, în special acolo unde frecvent au loc infracțiuni. Se cere extinderea razei supravegherii cu camere video și intensificarea patrulării.

Consultantul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, a spus că angajamentele reflectă soluții la problemele reale cu care se confruntă locuitorii capitalei. După alegeri, primarului ales i se va trimite repetat această listă cu angajamente.

  • alina andronache despre angajamentele inaintate.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.