Ceban și Radu ar accede în turul II dacă duminica viitoare ar ave loc alegeri în Chișinău

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, 13% din respondenții unui sondaj de opinie nu ar ști cu cine să voteze. Iar 8% nu ar participa la vot. Prin urmare, fiecare a cincea persoană intervievată n-ar putea face o alegere întemeiată. 27,6% ar vota cu Ion Ceban (PSRM), iar 27,1% – cu Silvia Radu (candidat independent). Totodată, 13,2% ar vota cu Andrei Năstase (PPPDA), 3,8% – cu Constantin Codreanu (PUN), 2% – cu Valeriu Munteanu (PL), 1,3% – cu Reghina Apostolova (Partidul Șor), 3,4% – cu alți candidați. Sondajul, elaborat de Asociația Sociologilor și Demografilor, a fost prezentat luni, 7 mai, transmite IPN.

Dintre respondenții care au fost în stare să facă o alegere întemeiată, 35,2% ar vota cu Ion Ceban, 34,6% – cu Silvia Radu, iar 16,8% –  cu Andrei Năstase. 4,8% ar vota cu Constantin Codreanu, 2,5% – cu Valeriu Munteanu, iar restul candidaților ar acumula cât mai puțin de 2%.

O jumătate dintre respondenți consideră că viitorul primar general al municipiului Chișinău ar trebui să fie mai degrabă un tehnocrat, un gospodar bun, să conștientizeze problemele și grijile poporului. 26% sunt de părere că el trebuie să fie un politician abil, să aibă influență în cercurile politice. Fiecare a patra persoană intervievată n-a fost în stare să răspundă la această întrebare. 32% dintre intervievați ar prefera în funcția de primar al capitalei un bărbat și doar 14% – o femeie. Pentru 48% dintre respondenți nu contează genul candidatului. Iar restul nu s-au putut pronunța la tema dată.

Răspunzând la întrebarea: „Care dintre caracteristicile exterioare sunt cele mai importante pentru imaginea politică a viitorului primar?”, 6 din 10 intervievați consideră că el trebuie, în primul rând, să posede capacitatea de a face impresia unui om onest, 57% – competent, 53% – hotărât, 47% – educat, 40% – lider, 32% – patriot, 31% – echilibrat, 22% – bun negociator, 18% – curajos, 16% – bun comunicator, 14% – cu spirit de sacrificiu, 13% – cu simțul umorului, 12% – carismatic, 8% – vizionar, 8% –popular, 4% – alte calități.

Fiecare respondent a fost rugat să nominalizeze problemele de importanță majoră pentru municipiul Chișinău, pe care trebuie să le rezolve, în primul rând, primarul nou ales, ce acțiuni ar trebui să întreprindă pentru ameliorarea vieții oamenilor din aceste orașe. Astfel, printre problemele de care cel mai des este îngrijorată populația municipiului Chișinău se numără calitatea vieții, sărăcia și diferențierea socială. De asemenea, oamenii se plâng pe starea proastă a drumurilor, pe management defectuos la Primărie, dar și corupția funcționarilor etc.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie-2 mai, în Chișinău pe un eșantion de 1182 de respondenți, cu o eroare maximală de + 2,8%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.