Persistă utilizarea resurselor administrative în campania electorală, raport Promo-LEX

Concurenții electorali utilizează resurse administrative pentru a-și face campanie electorală și finanțarea campaniei are loc cu încălcări. Sunt constatări ale Misiunii de Observare Promo-LEX, care a lansat al doilea raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai, transmite IPN.

Misiunea de Observare a constatat că mai mulți concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor de campanie. Suma neraportată este estimată la cel puțin 672de mii de lei. Candidatul independent Silvia Radu fie nu a depus în termenul stabilit, până la 30 aprilie, raportul financiar, fie acesta nu a fost publicat de către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău până la momentul publicării raportului nr. 2.

Observatorii au constatat un transfer de pe contul curent al PSRM pe contul „Fond electoral” al PSRM în sumă de 955,9 mii de lei, calificat drept donație din partea unei persoane juridice. Deși, conform legii, suma donată nu poate depăși 615000 lei. Misiunea de observare a mai constatat cheltuieli efectuate de către Partidul Șor în comuna Jora de Mijloc, Orhei, estimate la 114 mii de lei, în timp ce  plafonul pentru comună este de 93,5 mii de lei.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 25 de situații ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Au fost organizate întâlniri cu alegătorii în incinta grădinițelor, instituțiilor medicale, a întreprinderilor de stat, în timpul orelor de muncă. Un caz aparte de utilizare a resurselor administrative a fost implicarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în promovarea concurentului electoral din partea PSRM, Ion Ceban, fapt ce poate fi totodată calificat drept agitație electorală cu utilizarea imaginii autorităților publice.

Au fost constatate și cazuri când concurenții electorali au fost ținta unor de mesaje instigatoare la ură și discriminare. Cei vizați sunt Andrei Năstase, Valeriu Munteanu, Ion Ceban și Silvia Radu. De cealaltă parte, și candidatul Valeriu Munteanu a utilizat în două cazuri discursuri care instigă la ură și promovează stereotipurile legate de vârstă.

Perioada de monitorizare a fost 18 aprilie – 1 mai. Finanțele concurenților electorali au fost monitorizate pentru perioada 13 – 27 aprilie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.