Numirea lui Vasile Botnari la SIS, văzută de analiști

Candidatura propusă de Partidul Democrat la funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost înaintată în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc anul curent. Totodată, înaintarea lui Vasile Botnari a fost una neașteptată. Declarațiile au fost făcute de invitații emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Deputatul liberal Lilian Carp spune că a fost aleasă o persoană din prima linie de încredere a liderului democrat, Vladimir Plahotniuc. Este o persoană cu care s-a mers mână în mână din primele zile, în care există încredere deplină. Totodată, Vasile Botnari a fost ministru al tehnologiilor informaționale și nu va fi de mirare dacă în curând va apărea în Parlament o „lege Big Brother” și astfel în campania electorală va putea fi monitorizat oricine. „Sunt mai multe elemente de ce s-a mers, până la urmă, pe candidatura lui Botnari, mai ales că această numire nu s-a vehiculat anterior în spațiul public”, spune Lilian Carp.

Analistul Oazu Nantoi se întreabă de ce fostul director SIS, Vitalie Pârlog, a plecat din funcție din moment ce a fost înaintat de același partid. Referindu-se la Vasile Botnari, Oazu Nantoi spune că se apropie alegerile parlamentare din acest motiv o persoană atât de apropiată este desemnat în funcția de director SIS. De asemenea, potrivit lui, din punct de vedere formal, nimic nu s-a încălcat.

Fosta deputată Stela Jantuan este de părere că numirea lui Vasile Botnari în fruntea SIS este în stilul conducerii Partidului Democrat. „Pentru mine această numire vorbește despre faptul că cercul persoanelor de neîncredere a liderilor Partidului Democrat se lărgește și cercul persoanelor de încredere se îngustează. Este o soluție extremă, de asta și a apărut așa de rapid. Admit că a fost foarte neașteptat inclusiv pentru Vasile Botnari”, este de părere Stela Jantuan. Potrivit ei, o altă întrebare curioasă este cine va veni în locul lui Botnari la administrarea companiei MoldovaGaz.

Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului spre examinare, la una din ședințe următoare, candidatura fostului ministru Vasile Botnari la funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pentru un mandat de cinci ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.