Ambasada SUA salută decizia Guvernului Moldovei de a se solidariza cu Marea Britanie

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a acționa în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și cu aliații și vecinii săi „în responsabilizarea Rusiei pentru acțiunile sale care încalcă dreptul internațional și amenință securitatea europeană”. Mesajul vine în contextul deciziei Republicii Moldova de a declara persona non-grata trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA se menționează că, fiind solidară cu partenerii săi europeni și internaționali, Republica Moldova a arătat „cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii și stabilității internaționale, de amenințare a suveranității și securității țărilor din întreaga lume și de destabilizare și discreditare a instituțiilor occidentale”. „Statele Unite sunt angajate să responsabilizeze Rusia pentru tentativa ei din patru martie de a asasina un cetățean britanic și pe fiica acestuia, folosind un agent neurotoxic de uz militar în Salisbury, Marea Britanie”, se mai arată în comunicat.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a anunțat despre expulzarea a zeci de ofițeri de informații, care activau în SUA sub acoperire diplomatică și despre închiderea Consulatului rus din Seattle, Washington. Potrivit Casei Albe, „prin acești pași, Statele Unite, aliații și partenerii, arată clar Rusiei că acțiunile ei au consecințe. Statele Unite sunt pregătite să coopereze pentru a construi o relație mai bună cu Rusia, dar acest lucru se poate întâmpla doar cu o schimbare în comportamentul guvernului rus".

Fostul agent secret rus Serghei Skripal, cetățean britanic, și fiica sa au fost otrăviți cu o substanță neurotoxică, la începutul acestei luni, în orașul Salisbury din Marea Britanie. Cei doi se află în comă la spital. În timp ce guvernul Marii Britanii susține că Moscova se află în spatele atacului, administrația de la Kremlin neagă acuzațiile. Miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene au adoptat o poziție de solidaritate cu Marea Britanie, cerând Rusiei să ofere clarificări. În semn de solidaritate, statele europene și aliații UE au luat decizii de expulzare a unor diplomați ruși.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.