Igor Dodon: Decizia CC de a mă suspenda la subiectul legii propagandei este motiv de cauză penală

Decizia Curții Constituționale de a-l suspenda pe președintele Igor Dodon din funcție la subiectul legii privind propaganda este motiv pentru a intenta o cauză penală față de membrii acesteia. Șeful statului spune că CC nu avea dreptul să-l suspende. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

Președintele a afirmat că Legea Supremă prevede foarte clar că după ce se votează legea prima dată de către Parlament, se transmite președintelui pentru promulgare. Igor Dodon explică faptul că legea a fost votată prima dată în Legislativ pe 7 decembrie 2017. „Eu aveam 14 zile la dispoziție pentru semnare sau a o întoarce Parlamentului. În ultima zi, eu am restituit legea Legislativului. Parlamentul a revotat-o pe 22 decembrie și a transmis-o spre promulgare președintelui pe 27 decembrie. 27 decembrie plus 14 zile, conform Constituției, termenul limită pentru promulgare este data de 10 ianuarie”, spune șeful statului.

Potrivit lui, pe data de 4 ianuarie s-a adresat la Curtea Constituțională nu cu refuzul de a semna legea, dar cu rugămintea ca instanța să se pronunțe dacă sunt sau nu constituționale prevederile acestei legi. „Ce face Curtea Constituțională? Ia decizia că președintele a refuzat să semneze legea cu toate că eu nu am refuzat. 10 ianuarie este ziua când Igor Dodon încă avea dreptul să semneze această lege, dar a semnat-o Andrian Candu”, a menționat Igor Dodon.

„De ce Curtea Constituțională, neavând refuzul președintelui de a promulga legea, a luat decizia de a suspenda șeful statului? Iată aceasta este cauză penală. Ei nu aveau dreptul să mă suspende din funcție”, a mai adăugat președintele.

Șeful statului susține că în forma actuală a legii, nu ar fi promulgat-o oricum.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.