Pavel Filip: De reforma Guvernului depinde viitorul Republicii Moldova

Reforma Guvernului este una fundamentală pentru Republica Moldova și de aceasta depinde viitorul țării. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Premierul susține că reformarea administrației publice centrale prevede, în primul rând, fortificarea instituțiilor statului. „Eu vă spun cu toată responsabilitatea că multe din problemele cu care se confruntă Republica Moldova sunt din cauza instituţiilor slabe. Un stat cu instituții slabe este un stat slab, de aceea am ținut foarte mult la această reformă. Desigur că și abordarea noastră a fost una pragmatică și absolut rațională, pentru că este o reformă complexă”, afirmă șeful cabinetului de miniștri.

Pavel Filip spune că a reușit să transforme Cancelaria de Stat într-un centru al Guvernului și să creeze centrul de implementare a reformei. De la 16 ministere, Guvernul a ajuns să aibă nouă ministere. „Acum fiecare domeniu are câte un secretar de stat – o persoană profesionistă, selectată în baza unui concurs absolut obiectiv și transparent”, spune premierul.

Alte câteva elemente ale acestei reforme, menționate de prim-ministru, sunt scoaterea din subordinea ministerelor a tuturor întreprinderilor de stat sau cu capital majoritar de stat, astfel încât miniștrii să nu mai aibă tentația de a interveni în activitatea economică. De întreprinderi se va ocupa Agenția Proprietății Publice, care este subordonată Guvernului.