Apel de implicare pentru abolirea sistemului mixt de vot

Adunarea de constituire a Grupului de inițiativă pentru inițierea referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot va avea loc duminică, 17 decembrie, începând cu ora 10.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Reprezentanții organizațiilor societății civile, care au anunțat inițiativa, au făcut apel către toți cei care o susțin să se înscrie pe site-ul numixt.com sau să vină duminică la Filarmonică pentru a spune „nu” votului mixt.

Într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Pașa, expert „WatchDog”, a îndemnat toți susținătorii inițiativei să vină duminică cu buletinul de identitate și o copie a acestuia pentru a se înregistra. Se vor întocmi două liste: lista participanților la adunarea de constituire și lista membrilor grupului de inițiativă, pentru cei care doresc să participe la colectarea semnăturilor. Fac apel repetat pentru că este o șansă pentru cetățenii Republicii Moldova să abroge ei o lege, în contextul în care deputații din majoritatea parlamentară nu reprezintă cetățenii și nu au legitimitatea de a aproba o lege atât de importantă, care legitimează alegerea deputaților”, a spus Valeriu Pașa.

Pentru a fi creat grupul de inițiativă, la adunare trebuie să participe 300 de cetățeni cu drept de vot, dintre care 100 trebuie să facă parte ulterior din grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor. Următoarea procedură va fi depunerea actelor la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea grupului de inițiativă. Dacă CEC va înregistra grupul, acesta va trebui să colecteze, în 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături pentru organizarea referendumului.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, a spus că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova la capitolul transparență este o situație de monopol politic. „Inițiativa noastră este pentru a înlătura monopolul și a crea condiții pentru orice partid de alternativă. Acesta nu este un sistem mixt simplu, este un sistem diabolic, cu desenarea circumscripțiilor, runde de votări cu așa-numiți candidați independenți care, evident, vor fi susținuți de cei care îi guvernează pentru a fi ulterior capturați”, a spus Lilia Carasciuc.

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR), a spus că pe 20 iulie anul curent cetățenilor le-a fost furat ultimul drept în baza căruia o dată la patru ani au avut șansa să pună note guvernării. Potrivit lui, introducerea sistemului mixt nu lasă șanse ca alegerile să fie reprezentative și oneste.

„Dacă următoarele alegeri parlamentare se vor desfășura după sistemul mixt, votat de Partidul Democrat și PSRM, toată această sărăcie și mizerie se va prelungi încă pentru patru ani de zile. Niciun bănuț din miliardul furat nu se va întoarce, nu vom scăpa de schemele din sectorul energetic și corupție la toate nivelurile. Să facem uz de drepturile noastre constituționale și să ne implicăm în colectarea semnăturilor pentru a spune nu votului mixt!” a chemat activistul civic Sergiu Tofilat.

Analistul politic Victor Ciobanu a spus că, potrivit BOP, sistemul mixt este susținut de doar 16% din respondenți. „O guvernare responsabilă, care propune un proiect și vede că acesta nu este susținut de cetățeni, îl retrage. Asta este și a fost sugestia noastră din start”, a spus Victor Ciobanu, care a adus în acest sens exemplul României și al Ucrainei, care au abandonat sistemul mixt și au trecut la cel proporțional, cu liste deschise.

Pentru că simbolul inițiativei este mărțișorul, inițiatorii ei au îndemnat toți susținătorii să-l poarte ca simbol al solidarității la adunarea de constituire.

  • valeriu pasa despre apelul catre participarea la initiativa de abrogare a sistemului mixt.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.