Mihai Ghimpu: Circumscripțiile au fost trasate astfel încât să câștige PDM și PSRM

Circumscripțiile electorale au fost trasate astfel încât la următoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în anul 2018, să câștige Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Referindu-se la sistemul electoral mixt, Mihai Ghimpu spune că situația internă și externă arată că dacă se va merge pe calea acestui tip de vot, Republica Moldova va pierde sprijinul financiar, iar aceasta înseamnă și pierderea sprijinului politic. „Eu încă n-am pierdut toată speranța, eu încă mai cred că putem reveni la sistemul proporțional și aceasta trebuie să o facă Partidul Democrat”, spune liderul PL.

Potrivit lui, singura soluție pe care o are Republica Moldova ca să nu piardă susținerea politică și financiară a europenilor și a tuturor celor care o sprijină este să se înceteze să mai existe dosare politice, să nu mai fie comandată procuratura, judecătorii, să se înceteze să se adopte legi care sunt convenabile pentru menținerea la putere. „Acest vot mixt a fost adoptat pentru menținerea puterii care s-a concentrat în perioada aceasta în mâinile unui om, iar asta nu are nimic cu democrația”, a spus Mihai Ghimpu.

Potrivit noului sistem, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. Deputații vor fi aleși într-un singur tur, cu majoritate relativă. Mai multe organizații ale societății civile și activiști civici și-au anunțat intenția de a organiza un referendum consultativ pentru anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.