Delegați ALDE vor veni în Moldova pentru a documenta riscurile la adresa statului de drept

O rezoluție privind statul de drept și respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova a fost votată la cel de-al 38-lea Congres al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care a avut loc la Amsterdam, Olanda. Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a participat la Congres, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că rezoluția a fost votată de liberalii europeni ca urmare a situației grave din Republica Moldova în ceea ce privește statul de drept, transmite IPN.

„Pentru noi a fost cea mai importantă rezoluție, din cele 26 votate, cea cu privire la statul de drept din Moldova. Deoarece, aceasta a venit sa constate încă o dată că avem probleme în Republica Moldova la acest capitol. Și liberalii europeni, dar nu doar ei, sunt îngrijorați”, a spus Mihai Ghimpu. Congresul a decis să delege un grup de deputați și experți europeni în Moldova pentru a documenta riscurile la adresa statului de drept și a drepturilor omului, a comunicat liderul PL.

Membra Biroului Politic Central al PL, Corina Fusu, a spus că adoptarea rezoluției a fost foarte importantă pentru democrația din Moldova. „Rezoluția s-a axat pe mai multe situații ce îngrijorează instituțiile europene, cum ar fi situația primarilor presați politic pentru a satisface interesele partidului de la guvernare. De asemenea, Rezoluția menționează îngrijorarea vizavi de schimbarea netransparentă a sistemului de vot”, a declarat Corina Fusu. Potrivit liberalei, experții Comisiei de la Veneția, dar și liberalii europeni vor monitoriza îndeaproape evenimentele rezultate din această modificare a sistemului electoral.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.