Grupul de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot va fi creat la 17 decembrie

Grupul de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot va fi constituit la 17 decembrie, au informat reprezentanții organizațiilor societății civile care au lansat inițiativa, acum o săptămână. Grupul de inițiativă va face demersurile necesare pentru colectarea de semnături care să permită desfășurarea unui referendum național, până la alegerile parlamentare din 2018, pentru anularea legii prin care s-au făcut modificările la Codul Electoral.

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR), a spus la o conferință de presă la IPN, că pentru a fi creat grupul de inițiativă la adunare trebuire să participe 300 de cetățeni cu drept de vot, dintre care 100 trebuie să facă parte ulterior din grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor. Potrivit lui Ştefan Gligor, următoarea procedură va fi depunerea actelor la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea grupului de inițiativă. Dacă CEC va înregistra grupul, acesta ba trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături.

Ştefan Gligor a precizat că nu este vorba despre un referendum constituțional, ci unul legislativ. După colectarea și verificarea semnăturilor, Parlamentul va avea două opțiuni, fie să anunțe desfășurarea referendumului republican pentru anularea legii prin care s-a modificat Codul Electoral și să aloce banii necesari, fie să abroge legea din proprie inițiativă, în termen de șase luni. „Acest referendum este instrumentul potrivit pentru a pune politicienii la respect. Nu putem permite celor cu bani și cu influenta să dețină controlul asupra cetățenilor. Noi trebuie să avem posibilitatea, o dată la patru ani, să schimbăm guvernarea dacă nu ne place, iar acest sistem mixt asigură aflarea la guvernare a politicienilor care ne-au trădat”, a spus Ştefan Gligor.

Valeriu Paşa, expert „WatchDog”, a spus că sunt jenante unele declarații precum că referendumul nu poate avea loc cu un an înainte de alegeri. „PDM se referă la recomandările de bune practici ale Comisiei de la Veneția, pe care tot ei le-au călcat în picioare. Noi nu vorbim despre modificarea sistemului electoral, noi vorbim despre anularea unei modificări abuzive”, a spus Valeriu Paşa.

Analistul politic Alexei Tulbure a remarcat că referendumul este unicul pas legal prin care cetățenii se pot opune încercărilor de a lipsi Republica Moldova de dreptul de a alege guvernarea. Potrivit analistului, sistemul proporțional nu este perfect, are încă multe probleme, dar el permite schimbarea guvernărilor, nu perpetuarea uneia şi aceleiași puteri la guvernare. „Prin această lege (prin care s-a introdus sistemul mixt de vor, n.r.) statul este capturat, ni se ia dreptul de a alege o dată la patru ani. PDM spune că este un nonsens juridic, ei doresc noi să lăsăm mâine în jos ca ei să guverneze”, a declarat Alexei Tulbure.

„Referendumul este o acțiune civică prin care dorim să restabilim pârghiile democratice în Republica Moldova. Acest Parlament de acum nu ne reprezintă. Chemăm toți cetățenii la activism civic, să se implice, să luptăm pentru drepturile noastre”, a spus  Lilia Carasciuc, director executiv al Transparency International Moldova.

La 21 noiembrie, mai multe organizații ale societății civile au propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a introdus sistemul mixt de vot. Inițiatorii referendumului fac apel la toți cetățenii, organizațiile obștești și către partide politice să se implice la formarea grupului de inițiativă.

  • stefan gligor despre necesitatea referendumului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.