Suportul bugetar oferit de UE va fi alocat până la finele anului curent

Suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent. Despre acest lucru a anunțat astăzi Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, în timpul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, oficialii au discutat, de asemenea, despre implementarea Acordului de Asociere RM-UE și direcțiile prioritare ale parteneriatului în perioada următoare. Premierul a apreciat dialogul constat dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Uniunii Europene, remarcând că în ultimele două luni au fost organizate mai multe reuniuni bilaterale. Pavel Filip a specificat că Guvernul este determinat să continue implementarea angajamentelor asumate în fața partenerilor europeni.

La rândul său, Comisarul European a felicitat Republica Moldova pentru semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară din partea UE și a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, subliniind că UE va susține acțiunile orientate spre dezvoltarea democrației și a statului de drept.

Un alt subiect abordat de oficiali vizează dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean. În acest sens, a fost menționată deschiderea podului care leagă localitățile Gura Bîcului și Bîcioc. Comisarul Johannes Hahn a salutat progresele înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului.

Stabilitatea situației politice din Republica Moldova este asigurată de funcționarea responsabilă a instituțiilor statului, a căror eficientă va spori odată cu finalizarea reformei administrației publice centrale. Despre aceasta l-a informat premierul Pavel Filip, pe președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Oficialii au avut un schimb de opinii privind evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere și pe marginea situației internă din Republica Moldova. Pavel Filip a reiterat interesul politic național care vizează asigurarea stabilității şi securității statului și continuarea parcursului european al Republicii Moldova. Premierul a spus că ultimele sondaje arată o creștere a numărului de persoane care optează pentru integrarea țării în UE.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a menționat că Republica Moldova este unul dintre cei mai importanți actori în cadrul Parteneriatului Estic. Totodată, Donald Tusk s-a arătat satisfăcut de creșterea nivelului de popularitate a UE în rândul cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul a declarat că țara noastră are suficienți prieteni în UE pentru a merge ferm pe calea integrării europene și a asigurat de întregul sprijin în promovarea reformelor.

Premierul Pavel Filip întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde participă la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE), care are loc între 22 şi 25 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.