PSRM vine cu o declarație la un an de mandat al președintelui Igor Dodon

Partidului Socialiștilor din Republica Moldova vine cu o declarație cu ocazia împlinirii unui an de la alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova. În mesajul formațiunii se precizează că această victorie a avut o semnificație dublă. În primul rând, a fost o mare victorie a poporului Republicii Moldova, care a recăpătat dreptul legitim de a-şi alege președintele prin vot direct. Înalt doilea rând, a fost o mare victorie și a PSRM, „care a demonstrat încă o dată că este cea mai influentă formațiune politică din Moldova, iar liderul ei se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor”, se menționează în declarația remisă presei.

Potrivit PSRM, Igor Dodon, în funcția sa de președinte al Republicii Moldova, a stopat numeroase derapaje și a blocat multe legi ale guvernării cu profund caracter antipopular. A reușit să reanimeze relațiile tradiționale de prietenie și de colaborare cu partenerii din est, a lichidat barajele ce împiedicau exporturile moldovenești în Federația Rusă. De asemenea, a soluționat multe probleme cu care se confruntau cetățenii moldoveni aflați la muncă în Rusia și a reușit restabilirea prestigiului instituției prezidențiale în societate și a încrederii oamenilor în această instituție importantă în stat.

Socialiștii mai menționează că în această perioadă s-au pus bazele pentru începerea unor procese sociale și economice ce vor asigura șanse pentru un viitor mai bun cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, a fost dat startul unui proiect important de amenajare a peste 300 de terenuri sportive în localitățile țării. Un alt proiect, implementat sub patronajul primei doamne, Galina Dodon, vizează reconstrucția a 100 de grădinițe din întreaga țară. De asemenea, președintele a anunțat lansarea unui alt proiect național ce prevede înlesniri pentru deschiderea a 300 de afaceri în tot atâtea localități ale Moldovei, fapt ce va conduce la crearea de  noi locuri de muncă pentru cetățenii, care astăzi sunt nevoiți să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, se mai spune în declarația PSRM, citată de IPN.

Socialiștii constată totuși cu regret că majoritatea inițiativelor președintelui Dodon au fost zădărnicite de guvernare și de opoziția pro-europeană, despre care spun că au făcut front comun împotriva șefului statului, încercând izolarea și eliminarea lui din procesul decizional, din politică și din viața publică. „Am fost cu toții martori ai încercărilor disperate ale guvernării de a diminua rolul șefului statului în politica externă, de a-l obliga pe președinte să promulge legi cu un caracter vădit antipopular, de a înlătura președinția din procesul decizional privind detașarea contingentelor militare la exerciții, aplicații, misiuni peste hotare și de numire în funcție a ministrului apărării, de a bloca activitatea Consiliului Suprem de Securitate - instrument de lucru extrem de important în activitatea președintelui Republicii Moldova”, se menționează în declarație.

„Pornind de la situația politică concretă ce s-a creat în Moldova în 2017, dar și de la speranțele la o viață mai bună a cetățenilor, speranțe legate de activitatea unui președinte ales direct de popor, PSRM a anunțat începutul unei campanii naționale de colectare a semnăturilor în susținerea ideii de trecere la forma prezidențială de guvernare. În prezent, această campanie este în toi, ea va continua și în 2018, ca la finalul ei să avem colectate circa 1,5 milioane de semnături ale cetățenilor cu drept de vot în susținerea formei de guvernare prezidențiale”, conchide Partidului Socialiștilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE