Trei deputați pentru diasporă și doi pentru Transnistria, propunere înaintată Guvernului

Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a luat decizia de a acorda regiunii transnistrene, în baza circumscripțiilor create, două mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar pentru diasporă vor fi acordate trei mandate la alegerile parlamentare din 2018, care urmează să fie desfășurate în baza sistemului mixt. Propunerea Comisiei care s-a întrunit în ședință luni, 30 octombrie, va fi expediată Guvernului pentru aprobare, transmite IPN.

Astfel, raioanelor Dubăsari, Camenca, Râbnița și Grigoriopol le va fi oferită o circumscripție electorală, iar cealaltă - raionului Slobozia, orașului Tiraspol și municipiului Tighina. Zece membri din cei 18 prezenți la ședință au susținut această propunere. Cât privește diaspora, o circumscripție va fi oferită teritoriilor din Est de Republica Moldova, alta pentru cele din Vest, iar a treia pentru SUA și Canada. Propunerea a fost susținută cu 15 voturi.

Totodată, membrii Comisiei au aprobat lista celor 46 de circumscripții uninominale permanente, ce cuprind unitățile administrativ teritoriale de nivelul doi, inclusiv municipiile Chișinău (11 circumscripții) și Bălți (două circumscripții), dar și UTA Găgăuzia (două circumscripții). Astfel, și lista celor 51 de circumscripții urmează să fie expediat Guvernului spre aprobare.

Reprezentanții Partidului Socialiștilor s-au abținut de la vot precizând că, în opinia lor, nu s-au luat în calcul argumentele importante aduse de PSRM și s-a abuzat de opiniile formulate. Aceștia au argumentat refuzul de a participa la vot și prin faptul că celor din diasporă nu li s-a stabilit un număr relevant de reprezentanți în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.