Dorin Chirtoacă nu a fost înregistrat în calitate de participant la referendum

Primarul suspendat Dorin Chirtoacă nu a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul de revocare din funcție, din data de 19 noiembrie. Decizia de a respinge demersul edilului a fost adoptată joi, 19 noiembrie, de către Consiliul electoral de circumscripție Chișinău. În consecință, Partidul Liberal și-a anunțat intenția de a se înregistra în cursă, ca să îndemne alegătorii municipiului Chișinău să nu meargă la vot pe 19 noiembrie, transmite IPN.

Unul dintre motivele specificate în decizia Consiliului electoral de circumscripție Chișinău, adoptată cu șapte voturi din zece membri prezenți la ședință, e că actele pentru înregistrare se depun personal. Or, în cazul lui Dorin Chirtoacă (care este în arest la domiciliu), acestea au fost depuse de o persoană împuternicită. Un alt motiv al refuzului, stipulat în decizie, este că persoanele fizice nu pot fi înregistrate în calitate de participant la referendum, ci doar partidele sau organizațiile social-politice. Potrivit Codului Electoral, decizia CEC poate fi contestată la Comisia Electorală Centrală.

Primarul suspendat Dorin Chirtoacă a comentat într-o declarație pentru presă că refuzul de a-l înregistra nu reprezintă altceva decât frica socialiștilor, și nu doar, de a-l lăsa să-și spună punctul de vedere și să se adreseze chișinăuienilor. „Prin aceasta se demonstrează, încă o dată, că este un subiect artificial și este un motiv în plus ca să stăm acasă pe 19 noiembrie și să nu dăm curs la toată prostia asta pe care ei o inventează împotriva mea. Mai grav este altceva, că ceea ce mi se întâmplă mie acum, de fapt, asta i s-a întâmplat și orașului din partea lor, timp de zece ani. Și după cum se vede, au încercat să mă îngroape în diferite feluri și acum încearcă și prin intermediul referendumului. Nu cred că le iese, iar la anul, la alegerile parlamentare, cred că o să-i înmormânteze pe ei, pe toți, cetățenii Republicii Moldova”, a spus edilul.

Într-un comunicat de presă al Partidului Liberal se menționează că înregistrarea formațiunii în calitate de participant în cursa pentru referendum se face pentru a oferi reprezentanților PL posibilitatea să meargă la dezbateri electorale și întâlniri cu alegătorii. Acest fapt nicidecum nu înseamnă că Partidul Liberal a renunțat la decizia luată anterior, prin care a îndemnat alegătorii din municipiul Chișinău să nu participe la referendumul inițiat de socialiști împotriva lui Dorin Chirtoacă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.