PSRM: Curtea Constituțională facilitează uzurparea puterii de către un partid politic

Partidul Socialiștilor se declară dispus să ia măsuri decisive de protejare a Constituției și instituției președintelui, prin toate mijloacele legale – în condițiile în care, potrivit PSRM, Curtea Constituțională s-a discreditat complet „prin jocul murdar în interesul anumitor forțe politice”. Într-o declarație a formațiunii se menționează că PSRM „condamnă categoric tentativa de uzurpare a puterii, întreprinsă pe 17 octombrie de majoritatea de la guvernare, cu implicarea membrilor Curții Constituționale a Republicii Moldova”, transmite IPN.

Potrivit socialiștilor, decizia de marți a Curții Constituționale va permite să fie numiți în funcții acei membri ai Guvernului care sunt convenabili unui anumit partid politic – Partidului Democrat, și excluderea președintelui Republicii Moldova din acest proces. „Suntem convinși că Curtea Constituțională trebuie să asigure respectarea normelor constituționale în ceea ce privește principiul fundamental al separării puterilor în stat, asigurând independența instituțiilor puterii, pluralismul și democrația. În realitate, Curtea Constituțională facilitează uzurparea puterii de către un partid politic”, se menționează în declarație.

PSRM consideră că judecătorii constituționali demonstrează că sunt angajați politic, apărând și promovând interesele regimului de la guvernare, ceea ce, de asemenea, constituie o încălcare gravă a normelor inviolabile ale jurisdicției constituționale. Formațiunea menționează că „pe 17 octombrie a fost creat un precedent grav, când șase persoane, majoritatea fiind cetățeni ai altui stat, conduse de un fost deputat și cetățean român, au discreditat din nou instituțiile de stat ale republicii”.

Partidul Socialiștilor atrage atenția partenerilor externi ai Republicii Moldova, inclusiv, Comisiei de la Veneția, asupra faptului că „Curtea Constituțională a Republicii Moldova nu interpretează Constituția, ci creează norme noi, înlocuind în mare parte textul legii fundamentale, fapt care reprezintă o depășire inacceptabilă a atribuțiilor  din partea judecătorii Curții Constituționale”.

Socialiștii menționează că au drept scop să obțină victoria în alegerile parlamentare anticipate, după care intenționează să restabilească ordinea în structurile puterii de stat, să schimbe componența actuală a Curții Constituționale, să tragă la răspundere judecătorii Curții Constituționale – inclusiv la răspundere penală, după o analiză detaliată a deciziilor acestora, precum și să anuleze deciziile neconstituționale adoptate de componența actuală și anterioară a CC.

Totodată, PSRM își confirmă intenția de a lansa acțiuni la scară largă în sprijinul inițiativelor de extindere a împuternicirilor președintelui Republicii Moldova și de trecere la forma prezidențială de guvernare în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.