Andrian Candu: Decizia Curții Constituționale nu suspendă mandatul lui Igor Dodon

Andrian Candu: Decizia Curții Constituționale nu suspendă mandatul lui Igor Dodon

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, miercuri, presei că decizia Curții Constituționale din data de 17 octombrie nu suspendă în niciun caz activitatea sau mandatul președintelui Igor Dodon. Este doar o decizie care interpretează o situație de blocaj instituțional: refuzul președintelui de a numi un ministru, transmite IPN.

Andrian Candu a subliniat că în Codul jurisdicției constituționale este prevăzut clar mecanismul de sesizare a Curții Constituționale ca aceasta să examineze dacă este sau nu necesar ca interimatul funcției de președinte al țării să fie exercitat de către președintele Parlamentului sau de către premier – în cazul numirii unui ministru și depunerii jurământului de către acesta.

„Îmi exprim regretul ca ieri unii au început să speculeze fără să aștepte să fie publicată decizia şi să o citească. Îmi exprim regretul şi faţă de declarațiile făcute de preşedintele Igor Dodon, care, probabil, fără să aştepte şi să vorbească cu specialiştii, a ieşit în public şi a făcut declaraţii de acuzare a Curţii Constituţionale, pe care le consider că au depăşit limita. Regret că a avut aceasta ieşire emoţională. Trebuie să avem înţelepciune şi să analizam subiectul cu capul limpede, apoi să ne manifestăm într-un fel sau altul”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a spus că acum specialiștii lucrează asupra procedurii de sesizare a Curții Constituționale privind declanșarea procedurii de anunțare a interimatului, după care, Curtea va trebuie să emită un aviz prin care să constate necesitatea interimatului și cine este funcționarul care va exercita interimatul funcției de șef al statului și va semna decretul de numire a ministrului apărării.

Andrian Candu a adăugat că tot ce ține de suspendarea din funcție a președintelui Dodon ține de dimensiunea politică, iar orice suspendare de acest fel se face prin referendum, care presupune și o campanie electorală. Or, la această etapă statul nu-și poate asuma asemenea cheltuieli.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.