PCCOCS a deschis dosar penal în baza denunțului depus de PAS

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a deschis un dosar penal pe faptele expuse de către lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, în denunțul depus împotriva liderului Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc. Joi, 12 octombrie, politicienei i-a fost comunicată calitatea de martor în dosar, transmite IPN.

După discuția de aproape 20 de minute cu procurorul pe caz, Maia Sandu a declarat jurnaliștilor că i-au fost aduse la cunoștință prevederile Codului Penal despre răspunderea penală la care va fi trasă în cazul unui denunț fals. Lidera PAS spune că vineri, 13 octombrie, vor începe audierile pe caz, unde a fost invitată să confirme faptele expuse în denunț, iar în cazul în care are informații noi, să le prezinte.

Maia Sandu consideră această acțiune a Procuraturii ca fiind o intenție de intimidare, în condițiile în care anterior, în ceea ce privește denunțul depus împotriva președintelui Igor Dodon, a primit un răspuns prin poştă. „Pentru că este cazul lui Vlad Plahotniuc, procurorul a ținut să facă spectacol, aducându-mi la cunoștință această prevedere din Codul Penal, prin care, eu știu, a sperat că eu voi renunța la acest denunț”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit lui Nicolae Roșca, avocatul politicienei, procurorul care instrumentează dosarul va trebui, la o anumită etapă a procesului penal, să-l interogheze și pe liderul PDM Vlad Plahotniuc, cel vizat în faptele invocate în denunț.

Procuratura Generală (PG) menționează într-un comunicat de presă că invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în scopul bunei desfășurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale. La fel se spune că motivaţia aducerii la cunoștința denunțătorului a prevederilor legate este o măsură obligatorie, nu opțională, impusă de Codul de procedură penală. Totodată PG susține că Maia Sandu nu a dorit să ofere astăzi procurorului detalii suplimentare privind fapta denunțată, optând pentru o noua audiere în cursul zilei de mâine.

Pe 21 septembrie, PAS a depus la Procuratura Generală un denunț împotriva lui Vlad Plahotniuc, cu cererea de a-l trage la răspundere penală pentru uzurparea puterii în stat, pentru controlul exercitat asupra tuturor instituțiilor statului, acțiuni ce contravin Constituției Republicii Moldova. În denunț se spune că PDM deține majoritatea parlamentară după ce a forțat mai mulți deputați să lase formațiunile din care au făcut parte și să adere la democrați. Anterior, Maia Sandu a depus un denunț și împotriva președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Procuratura Generală a răspuns că nu dispune „baze legale pentru a interveni cu careva acte de reacționare”.

  • maia sandu despre denuntul depus.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.