Maia Sandu și Andrian Candu despre finanțarea europeană

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a spus că nu a cerut niciodată instituțiilor europene să nu finanțeze Republica Moldova, ci doar să controleze cum guvernarea cheltuiește banii. Președintelui Parlamentului Andrian Candu, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a afirmat că lidera PAS a pus piedici Guvernului în a aduce o anumită finanțare. Declarațiile au fost făcute la emisiunea de dezbateri „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune, Moldova 1.

„Am cerut partenerilor de dezvoltare să oprească guvernarea atunci când nu face reformele și încalcă drepturile omului, când guvernarea atentează la sistemul democratic din Republica Moldova, lucruri care se întâmplă în fiecare zi”, a spus lidera PAS. Potrivit Maiei Sandu, marți, 3 octombrie, Uniunea Europeană, la Strasbourg, a anunțat că nu oferă Republicii Moldova sprijinul pentru reforma justiției, pentru că reformele în justiție sunt mimate.

În replică, președintele Parlamentului Andrian Candu a remarcat că într-adevăr în Parlamentul European au fost discuții care au adus critici Moldovei, dar și laude. „Nu mințiți când spuneți că UE a luat decizia de a nu mai finanța. Trebuie să recunoașteți că ați pus piedici Guvernului în a aduce o anumită finanțare. Am văzut și demersul dumneavoastră către FMI, dar nu v-a reușit pentru că Uniunea Europeană și FMI nu se uită la doar o voce a opoziției”, a remarcat Andrian Candu.

Președintele parlamentului a mai spus că actuala Guvernare este susținută de UE pentru că efectele reformei pensiilor, Guvernului, economiei, au început deja să aducă anumite beneficii, precum creșterea veniturilor statului cu 30%, bani care vor fi direcționați pe inițiative sociale și pe acoperirea deficitului bugetar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.