Andrian Candu și Maia Sandu despre reforma electorală

Președintelui Parlamentului Andrian Candu declară că reforma electorală va aduce un beneficiu clasei politice, prin responsabilizarea liderilor politici. La același subiect, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu afirmă că reforma a fost inițiată de Partidul Democrat pentru a se menține la putere. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii celor doi la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivi speakerului Andrian Сandu, prim-vicepreședinte al PDM, reforma electorală va aduce un beneficiu clasei politice, prin responsabilizarea liderilor politici. Aceasta este o reformă deja realizată, iar pe viitor contează cum va fi implementată până la perioada prevăzută de lege și cum va avea loc ulterior exercițiul electoral din 2018.

„Noi am promis cetățenilor să le întoarcem dreptul de a alege direct. Credem că schimbare sistemului electoral va aduce doar beneficii, prin schimbări la nivel de mentalitate și al clasei politice. Sistemul mixt presupune o alegere directă, cetățenii vor avea posibilitatea să aleagă nu o listă, dar o persoană, inclusiv având la bază criteriul integrității” a spus Andrian Candu.

La rândul său, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a spus în cadrul emisiunii că noul sistem electoral vine ca o inițiativă a lui Vladimir Plahotniuc, el având pretenția să schimbe clasa politică.

„Oamenii nu sunt satisfăcuți de guvernare, dumneavoastră veniți cu un sistem electoral nu care ar înlocui clasa politică, dar veniți cu un sistem electoral care să vă susțină la putere. Eu cred că această țară are nevoie de politicieni onești. Noi avem nevoie de oameni integri. Noi avem nevoie de un sistem electoral care să nu permită oamenilor ca cineva să fure voturi”, a spus Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.