Preşedintele raionului Dubăsari, reţinut pentru fapte de corupţie

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care revenea de la odihnă din Turcia. Funcționarul este bănuit de abuz de serviciu, cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în perioada anilor 2014 - 2016, contrar normelor legale, președintele raionului Dubăsari a dispus, în lipsa deciziei Consiliului raional, delegarea la o serie de întruniri peste hotarele Republicii Moldova a unor persoane cu funcție de demnitate publică și persoane publice din cadrul Consiliului raional Dubăsari, fiindu-le acoperite cheltuielile de deplasare din bugetul local, în sumă de peste 83 de mii de lei. De asemenea acesta a încheiat cu o firmă două contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică, în sumă de 40 de mii de lei, și a aprobat în mod ilegal listele angajaților Aparatului președintelui raionului, secțiilor, direcțiilor și subdiviziunilor din subordinea Consiliului raional care urmau să aibă acces permanent la secretul de stat, avizând achitarea plăților sub formă de sporuri la salariu de funcție pentru păstrarea secretului de stat.

Grigore Policinschi mai este bănuit că a încheiat cu o întreprindere contracte privind achiziționarea bunurilor în sumă de 439 de mii de lei și a avizat acțiuni care au dus la majorarea salariului lunar al președintelui raionului cu 1 296 lei, iar a vicepreședinților de raion cu 1100 lei. După reținerea acestuia, au fost efectuate percheziții la domiciliul acestuia și în biroul de serviciu, însă nu au fost ridicate bunuri care să aibă importanță pentru cauza penală.

Partidul Socialiştilor a emis un comunicat de presă în care își exprimă indignarea în legătură cu reţinerea lui Grigore Policinschi și califică acțiunea drept „act de intimidare a autorităţilor locale în preajma alegerilor parlamentare”. „Nu este singurul caz când conducătorii autorităţilor publice locale sunt supuşi unor presiuni. Ca şi în cazurile anterioare, drept motiv al reținerii a fost utilizată formularea standard „abuz în serviciu”, sub pretextul căreia poți subscrie orice acțiune”, se menționează în comunicatul PSRM. Conducerea formațiunii insistă pe eliberarea imediată a lui Grigore Policinschi şi încetarea presiunilor asupra conducătorilor autorităţilor publice locale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.